Плакат као вид дечјег израза

Међу 22 уметничка пројекта из широког поља стваралаштва одабрана на конкурсу „Уметници. Сад!“ Фондације Нови Сад 2021 - Европска престоница културе своје место нашао је и програм намењен деци и омладини.
Deca uživala u radionicama NDKC Foto: Novosadski dečji kulturni centar
Фото: Деца уживала у радионицама НДКЦ Фото: Новосадски дечји културни центар

Ова кампања подршке локалној уметничкој сцени кроз мрежу културних станица, подизање њених капацитета, децентрализацију културе и развој публике понудиће Новосађанима низ уметничких програма, како би, према идеји организатора, и на овај начин показала ново лице културне престонице.

Пројекат назван „Плакат као вид дечјег израза“ осмислила је Љубица Танкосић, дипломирани графичар и професор ликовне културе. Према њеној идеји у оквиру тродневне уметничке радионице намењене деци основношколског узраста полазници ће кроз тему плаката проћи кроз различите предграфичке и графичке технике отискивања и штампања у зависности од узраста, а крајњи резултат биће реализација готовог плаката. По речима Љубице Танкосић, планиране графичке технике подстичу развијање мисаоних, истраживачких и експерименталних функција код детета. Употребом различитих материјала и ликовних елемената развија се перцепција, машта и креативно мишљење. Одступа се од шаблонског приступа проблему, развијају се моторичке и графомоторичке способности. Такође, деца ће на овај начин усвојити и неке нове термине као што су: плакат, графика, штампа, визуелна комуникација, пиктограми...

Полазници радионице ће имати прилику да раде плакате великог формата користећи различите графичке технике и материјале, те да их затим штампају на графичкој преси. Љубица Танкосић очекује да ће након реализованог програма деца кроз игру усвојити нова знања и вредности, да ће се повезати са културом и институцијама културе, те да ће настојати и даље да кроз игру и ликовност развијају машту јер је она кључ за сва будућа занимања којима се буду бавили.

Радионица почиње у понедељак 27. јула и трајаће до 29. јула од 10 до 12,30 часова у Новосадском дечјем културном центру у Културној станици „Млин“ у Радничкој улици. С обзиром да ће се радити са мањом групом деце до десеторо, пространост атељеа пружа могућност дистанцирања како предавача тако и полазника. Такође постоји могућност рада у галеријском простору где је омогућена још већа удаљеност, као и рад на отвореном у дворишту Културне станице „Млин“. По завршетку програма 29. јула планирана је изложба на којој ће бити представљен комплетан процес рада као и реализовани радови. С обизором на актуелну епидемиолошку ситуацију неће бити званичног отварање изложбе, али ће учесници појединачно представити свој рад. Ширем аудиторијуму изложба ће бити доступна и на интернет адреси Културне станице „Млин“.

Ауторка пројекта је као графичар до сада излагала на више колективних и међународних изложби у земљи и иностранству и била учесник већег броја ликовних колонија, а добитник је и награда за свој уметнички рад. Од 2010. бави се педагошким радом са предшколским и школским узрастом, аутор је бројних ликовних радионица –цртање, сликање, вајање и графика, као и многобројних ликовних програма и изложби за децу. Као ликовни педагог награђивана је за колекције дечијих радова на конкурсима и изложбама, а била је и члан стручних жирија. Од прошле године води Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине, а под њеним менторством многобројна деца су освојила награде на конкурсима у земљи и иностранству.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести