Почињу Дунавски дијалози у Новом Саду: Употреба човека

НОВИ САД: Шесто издање фестивала савремене уметности "Дунавски дијалози", у организацији Галерије Бел арт, који се одржава у више градских галеријских простора, почиње данас у Новом Саду.
dunavski dijalozi
Фото: belart.rs

Овај међународни мултимедијални мозаички фестивал конципиран је као преглед најактуелнијих појава у домену савремене визуелне уметности подунавског региона на коме ће ове године учествовати уметници из десет земаља Немачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Србије, Румуније, Бугарске, Молдавије и Украјине.

Овогодишње издање фестивала, тематски је одређено синтагмом “Употреба човека” позајмљеном од великог новосадског писца Александра Тишме који је 1976. објавио роман под тим насловом. Симболика тог наслова, по речима уметничког директора фестивала Саве Степанова, иако потиче из атмосфере (по)ратне друге половине двадесетог века, једнако метафорички „применљива“ је и данас. Тишма разматра феномен „гушења“ и уништење човечности унутар људског бића, бави се проблематиком дехуманизације, ломом воље и свих осталих покретача духа. Главно питање је, по Степанову да ли је уметност у новим околностима спремна на делотворну конфронтацију, да ли има виталитета и снаге да адекватно реагује у окружју моћних корпорација и бројних дата база које све више удаљују човека од сопствене персоналности.

На појединачним изложбама у девет галеријских простора Новог Сада уметници из десет подунавских земаља представиће свој одговор на постављену тему “Употреба човека”. По речима Весне Латиновић, директорке фестивала управо уметници својим инстанчаним сензибилитетом реагују у духу времена антиципирајући универзалним језиком неке важне теме које ми можда у свакодневном животу заборављамо.

Данас у 18.30 у Архиву Војводине отвара се изложба Александра Валчева из Бугарске, следи у 19,15 поставка у Галерији Огранка САНУ уметника из Украјине Игора Чекачкова и групе Сингул. ар, у 20 часова у Ликовном салону Културног центра представиће се уметници из Хрватске Мартина Грлић, Глидо Бакчевић и Ведран Перов, а од 20.21 у клубу Трибина младих КЦНС биће изложени радови аутора из Словачке Оливере Стефановић Триашка и Јана Скалицана.

Округли сто "Темишвар-Нови Сад: актуелна уметничка сцена и перспективе сарадње на путу ка Европској престоници културе" се одржава се сутра у Галерији Поклон збирке Рајка Мамузића. У 18.30 у Галерији Бел арт биће представљени радови нашег уметника Давора Дукића, у Малом ликовном салону излаже Волфганг Шмит из Немачке(19 часова) у Галерији СУЛУВ-а је мађарски уметник др Бела Маријаш (19,30). Сутра у 20 часова у Поклон-збирци Рајка Мамузића фестивал ће званично отворити редитељ Жанко Томића, тада ће бити представљене и изложбе Герлинде Тума из Аустрије и Татјане Фјодорове из Молдавије.

Посебност свих досадашњих "Дунавских дијалога" представља серија изложби којима се у корелативни однос постављају радови по једног уметника из Србије и уметника из одабране земље па су тако до сада  били из Аустрије, Словачке и Црне Горе. На овогодишњем фестивалу предвиђен је дијалог уметника из Темишвара и Новог Сада пошто ће ова два града 2021. делити титулу европске престонице културе. Кустоси  Мариа Оросан Телеа  (Темишвар) и  Сава Степанов  (Нови Сад) одабрали су свако по три аутора чији рад сматрају релевантним на ликовној сцени свог града, а уједно и за добар пример промишљања о теми овогодишњег Фестивала “Употреба човека”. У дијалогу ће се наћи Аура Баланеску и Стеван Којић, Николај Велчов и Милош Вујановић, као и Лилиана Мерћоу Попа и Растислав Шкулец, а изложба се отвара у Поклон- збирци Рајка Мамузића у 20.21. У програм фестивала је и изложба Међународног симпозијума Терра из Кикинде на којој ће бити представљене скулптуре у теракоти 20 уметника из 7 земаља.

Фестивал се 7. септембра сели у Подграђе повезујући га на тај начин са центром Новог Сада у јединствен уметнички амбијент. Програм ПерформаНС у 19 часова представиће нашег уметника Спартака Дулића и госте из Хрватске Кату Мијатовић, Зорана Павелића, као и уметничког директора Ријеке као Европске престонице културе 2020. Славена Тоља. У новој галерији “Простор” у Београдској 11 у оквиру програма Нови Сад+ у 20, 30 биће отворена изложба Горана Деспотовског, а на Тргу владике Николаја у 21 час инсталације ће изложити Никола Мацура, Даница Бићанић и Мирјана Благојев.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести