ПОЛИЛИ СУПОМ МОНЕОВО "ПРОЛЕЋЕ" Активисти за заштиту животне средине овог пута се „АКТИВИРАЛИ“ у Лиону! УХАПШЕНЕ младе активисткиње, а градоначелник поручио: Реаговаћемо ОДЛУЧНОМ акцијом (ВИДЕО)

ЛИОН: Две активисткиње еколошког покрета „Riposte Alimentaire” бациле су супу на слику "Пролеће" Клода Монеа, изложену у Музеју лепих уметности у Лиону, у ''знак протеста против климатске кризе''.
a

Ово пролеће ће нам остати једино ако не реагујемо. Шта ће сликати наши будући уметници? О чему ћемо сањати ако више не буде пролећа?, скандирале су активисткиње након што су слику, која је била заштићена стаклом, полиле супом. 

Инцидент је снимио и на друштвеним мрежама емитовао "Riposte Alimentaire", преноси БФМ ТВ.

Овом акцијом желимо да подигнемо свест о надолазећој климатској и друштвеној кризи. Уметност је најлепша почаст животу. Ми волимо уметност. Али наши будући уметници више неће имати шта да сликају на спаљеној планети. Неће више сањати, у свету вишеструких сукоба. Морамо се сада пробудити и одупрети се. За лепоту уметности и за живот, тврди се у саопштењу тог покрета и поручује да „још увек постоји избор“.

Младе жене, старости око двадесет година, ухапшене су, а Музеј лепих уметности у Лиону најавио је да ће поднети тужбу.

Ове суботе, 10. фебруара у 15.30, слика Клода Монеа, 'Пролеће', била је предмет вандалског акта, саопштио је Музеј лепих уметности.

Градоначелник Лиона Грегори Дусе, осудио је на платформи X "акцију предузету данас против Монеове слике“ и уверио музејске тимове у своју подршку.

С обзиром на климатску ванредну ситуацију, анксиозност је легитимна. Ми ћемо на то реаговати одлучном акцијом. Ови поступци су контрапродуктивни за поруку коју  активисти желе да пошаљу. Зато осуђујем ове радње. Слику ће прегледати рестауратор, не знамо да ли је оштећена. Заштитно стакло није водоотпорно као код Мона Лизе, истакао је градоначелник.

Музеј и град планирају да поднесу жалбу.

 

@letribunaldunet Nouvelle action du collectif riposte alimentaire. Etes vous daccord avec ce genre dactions ? #ripostealimentaire #joconde #peinture ♬ son original - letribunaldunet
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести