Потписан Програм сарадње у култури Србије и Кине до 2024.

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић и амбасадорка НР Кине Чен Бо потписале су данас у Влади Србије Програм сарадње у области културе и уметности између Министарства културе и информисања Србије и Министарства културе и туризма НР Кине за период 2021 - 2024. године.
kultura
Фото: Танјуг (видео)

"Велико ми је задовољство што сам имала прилике да разговарам са амбасадорком Народне Републике Кине о унапређењу наших билатералних односа, нарочито у сегменту културе и информисања... Разговарале смо о свим аспектима наше сарадње и велико ми је задовољство што смо данас потписале споразум о сарадњи у области културе", изјавила је Гојковић.

Према њеним речима, ово је изузетно важан споразум "који унапређује нашу сарадњу и омогућава размену између установа културе у свим областима" - позоришта, галерија, музеја, архива, археолошких истраживања и других.

"Уз споразум који смо данас потписале, радимо на још једном важном споразуму, а то је Споразум о спречавању илегалног увоза и извоза уметничког блага и културног наслеђа, спречавања илегалног истраживања и ископавања археолошких налазишта и заједничке сарадње у спречавању крађе уметнина, чије смо жртве", најавила је Гојковић.

Амбасадорка НР Кине Чен Бо истакла је да културна размена представља веома важну област "нашег свеобухватног стратешког партнерства".

"Последњих година наша сарадња у области културе постигла је конкретне и веома богате резултате. Грађани наших земаља имају велико међусобно интересовање за културу...Драго ми је што наши српски пријатељи воле нашу културу", рекла је Чен.

Истиче да је сигурна да ће наша сарадња имати велики потенцијал у будућности и да ће њеном јачању додатно допринети потписивање овог Програма.

"Веома сам захвална Влади Републике Србије и свим пријатељима за помоћ и подршку у изградњи Кинеског културног центра у Београду... Ушли смо у завршну фазу припреме пред отварање и сигурна сам да ће он постати нова платформа наше врло добре билатералне сарадње у области културе", закључила је амбасадорка НР Кине и додала да ће убудуће бити постигнуто још више резултата сарадње.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести