Предићева "Косовка девојка" у Старом двору од 6. до 29. јуна

БЕОГРАД: Слика ''''Косовка девојка'''' Уроша Предића биће изложена од 6. до 29. јуна у Старом двору у организацији Музеја града Београда, а на иницијативу заменика градоначелника Горана Весића.
r
Фото: Youtube Printscreen

Посетиоци ће моћи да виде слику сваког радног дана од 17 до 19 часова, као и викендом од 10 до 16 часова у поставци под називом ''''Изложба једне слике”, наводи се у саопштењу Града Београда.

Весић је навео да ће посетиоце кроз историју настанка слике и њен значај водити кустоси.

''''Сама слика, која у српској свести носи национални и иконографски карактер, биће обезбеђена посебним безбедносним условима током трајања излагања'''', напоменуо је Весић.

Захвалио је дневном листу Курир, који је покренуо тему о уметничким делима која се налазе у депоима и додао да је Предићева ''''Косовка девојка" скоро 15 година била скривена од очију јавности, као и да то није једина слика у депоима.

Весић је подсетио да је ремек-дело Предића настало 1919. године, по наруџбини Кола српских сестара и да приказује бојиште непосредно после Косовске битке 1389. године.

Додао је да су кроз насликани лик рањеног јунака Павла Орловића приказани сви јунаци Косовског боја.

''''Безимена девојка која га поји симболише сачувану част отаџбине и продужетак живота. Сви Београђани, као и гости наше престонице, моћи ће у јуну уживо да погледају право благо Србије'''', закључио је Весић.

Музеј града Београда је досад променио десетак адреса, а у плану је да се за три године пресели у нове просторије, где би требало да "Косовка девојка" добије третман као што га има Мирослављево јеванђеље у Народном музеју.

Весић је подсетио и да је компанија "Прогрес" одустала од намере да прода уметничку галерију у Кнез Михаиловој улици.

"Нисам хтео да допустим да се са овом галеријом догоди оно што су претходне власти урадиле са биоскопима, који су купљени будзашто, а потом претворени у продавнице. Зато је одлука да се одустане од продаје уметничке галерије победа Београда", навео је Весић.

Нова директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић изјавила је да је идеја да ''''Косовка девојка” нови дом пронађе у Конаку кнегиње Љубице.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести