Представљена платформа "еМузеј"

БЕОГРАД: Стручњаци из домена дигитализације музеја представили су данас културно-образовну платформу "еМузеј", која треба да унапреди интересовање младих и свих љубитеља културе за музејске садржаје, тако што ће учинити да им све буде доступно из дома или на било ком месту на свету.
emuzej
Фото: communications.rs/ printscreen

Тај пројекат представљен је на виртуелној конференцији, у организацији Министарства културе и информисања Републике Србије, одржаној у дигиталном формату преко YоuТube канала медијске компаније Color Media Communications.

На том онлајн догађају, Дејан Масликовић, руководилац групе за инспекцијске послове Министарства културе, открио је да се на самој платформи "еМузеј" радило две године, и оценио да је ово идеалан начин да се култура врати на велика врата у образовање.

Представио је план по коме ће се доћи до израде дигиталних водича, где ће сви корисници моћи да прате садржаје музеја и установа културе, а такође ће се створити и дигитални уџбеници.

Директор Музеја Војводине Тијана Станковић Пештерац указала је да су због пандемије смањене музијске посете, због чега едукативна функција добија на важности, не само да би се привукли нови посетиоци, већ и да се развију културне навике код младих.

Према њеним речима, нова платформа представља музеј као место сусрета свих корисника, при чему и сам кустос музеја може да се бави едукативним радом са децом.

Кроз дигиталну трансформацију они се на тај начин прилагођавају савременој генерацији која живи брзо, динамично, користи најновије мобилне телефоне, компјутере, лаптопове, смарт фонове.

Кључно је осетити и одговорити на жеље младих данас, и како се духовито изразила Станковић Пештерац - “потребно је да подвалимо културу за нове конзументе”.

Организација онлајн догађаја је емитовала и едукативан филм о Музеју Војводине, након чега је кустос тог музеја Сташа Арсеновић Копривица детаљно објаснила техничко функционисање саме платформе.

Лидија Милашиновић, директор Народног музеја Кикинда похвалила је платформу "еМузеј", јер ће едкуативни рад сада моћи да се обавља са младима из целе Србије, а не само локално.

Музејски саветник Завичајног музеја Књажевац Милена Милошевић Мицић открила је да су они развили образовни програм у виду бесплатне апликације на андроид телефонима коју могу сви корисници употребити.

Пројекат “Музеј за понети” у овом музеју су назвали и “коферче” који је постао веома популаран код младих.

Своја искуства са новом платформом “еМузеј” поделили су и Јелена Радовић, кустос етнолог - антрополог, Народни музеј Лесковац, као и Лидија Хам Миловановић, виши кустос и шеф Одељења за рад са публиком и односе са јавношћу, Народни музеј Београд.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести