Преминуо редитељ Божидар Николић

БЕОГРАД: Славни југословенски редитељ, директор фотографије и сниматељ Божидар Николић, преминуо је у Београду у 80. години, потврдио је Танјугу Радослав Зеленовић.
v
Фото: Tanjug

Као врстан директор фотографије сарађивао је са редитељима попут Лордана Зафрановића, Живка Николића, Ватрослава Мимице, Милана Јелића, Власте Радовановића и Мише Радивојевића.

Режирао је нека од култних остарења попут "Балканског шпијуна", заједно са Душаном Ковачевићем, "Три карте за Холивуд", "Балканска браћа", "У име оца и сина".

Остаће упамћен и по томе што је Бреду Питу дао једну од његових првих главних улога на филму и то у остварењу "Тамна страна Сунца".

Филм је снимљен као америчка копродукција са СФРЈ и Канадом, а поред Пита нашли су се Шерил Полак, Гал Бојд, Милена Дравић, Соња Савић...

Николић је својевремено рекао да је, иако се на кастингу за улогу у "Тамној страни Сунца" појавило 400 глумаца, без дилеме одабрао Пита.

За свој сниматељски рад награђен је са две Златне арене у Пули - прво за филм "Бештије" (1978), а онда и за "Живот је леп" (1985).

Златну арену за режију поделио је са Душаном Ковачевићем за "Балканског шпијуна".

На Софесту 2016. године награђен је са статуетом Слобода, за допринос филмској уметности за камеру.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести