Природњачки музеј остаје установа културе

БЕОГРАД: Нацрт закона о музејској делатности, који ће се ускоро наћи пред Скупштином Србије, дефинисао је између осталог и статус Природњачког музеја наведено је у саопштењу Министарства културе уз констатацију да је потпуно је јасно да ће та републичка установа културе и након усвајања овог закона наставити да ради у оваквом статусу.
gojkovic
Фото: Tanjug

Ово саопштење је уследило после данашњег састанка министарке. културе и информисања Маја Гојковић са директором Природњачког музеја Миланом Пауновићем, а поводом, како се наводи, лажних вести које су у току јучерашњег дана пласиране у вези даљег статуса ове републичке установе културе.

Директор Музеја и министар културе и информисања су након тога разговарали о даљим плановима рада са посебним освртом на планове везане за изградњу зграде Музеја.

Министарство културе и информисања за ову годину определило је средства за расписивање конкурса за идејно решење за зграду Музеја која је превиђено да буде на Новом Београду одлуком Скупштине града Београда.

Фото: Природњачки музеј у Београду Фото: Фејзбук/Природњачки музеј, БГ

Директор: Музеј се не гаси, извињавам се због гласина

Природњачки музеј у Београду неће бити угашен, потврдио је за Танјуг директор те установе културе Милан Пауновић након састанка са министарком културе и информисања Мајом Гојковић.

Он каже да није ни постојало питање нестанка те установе и упутио посебно извињење Министарству због свих критика које су се тим поводом појавиле у јавности.

Природњачки музеј објавио је саопштење на друштвеним мрежама наводећи да Влада Србије има намеру да 125-годишњу институцију са богатом историјом и огромним националним значајем, претвори у радну јединицу Завода за заштиту природе Србије, коју је музеј иначе и основао.

Пауновић каже се испоставило да су такве гласине нетачне.

Истакао је да је Природњачки музеј републичка институција културе, заступљен у свим законима о културној делатности.

"Недоумица нема. Гласине које су кружиле биле су нетачне и добили смо пуну подршку Министарства културе", рекао је Пауновић.

Он је навео и да је на састанку са министарком било речи о проблемима које Природњачки музеј има, а један од њих је и питање смештаја. Та установа културе од 1938. године привремено је смештена у згради некадашње Прве женске гимназије, а Пауновић каже да је Музеј одавно прерастао ту зграду.

"Нама треба много више простора и на простору Парка пријатељства на Новом Београду требало би да се направи једна велелепна и адекватна зграда за Природњачки музеј, где би имали простора и за депо и за изложбени простор, као и за канцеларије и лабораторије", навео је он.

Међутим, указује, проблем су финансије.

"Министарка ће се заложити за решавање проблема на разне начине. На нама је да направимо идејно решење, да поставимо услове који су неопходни за чување наших предмета и с тим ћемо изаћи пред планере, архитекте и онда доћи до неког плана за изградњу Природњачког музеја", навео је Пауновић.

Министарство културе и информисања за ову годину определило је средства за расписивање конкурса за идејно решење за зграду Музеја која је превиђено да, одлуком Скупштине града буде на Новом Београду.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести