„ПРОЛЕЋНИ БРАНКОВИ ДАНИ” ОТВОРЕНИ У КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ Ода песнику српског романтизма

Традиционалну манифестацију којом „Бранково коло“ обележава рођендан Бранка Радичевића по старом и новом календару, од 15. до 28. марта, „Пролећни Бранкови дани“, а која ће ове године протицати у знаку два века од рођења тог великог песника српског романтизма, отворио је јуче у Карловачкој гимназији својим есејом посвећеним Радичевићу председник Покрајинске владе и организационог одбора за прославу јубилеја Игор Мировић.
а
Фото: С. Шушњевић

У свом излагању Мировић је истакао да су „Бранково коло“ и Карловачка гимназија деценијама чували спомен на Бранка Радичевића, и изразио задовољство што ће ова година бити у знаку обележавања  великог јубилеја, те да учешће најзначајнијих институтција и установа показује колико се одговорно приступило припреми и реализацији програма и активности у част великана наше поезије. Позивајући се на  Јована Скерлића који је, како је рекао, „у критичком тону говорио  о Бранковом делу“, Мировић је навео да је  тај српски књижевни критичар за Бранка ипак рекао „да је дошао у српску књижевност прави лирски песник, истински песник срца и младости, ретког талента, чије песме су значиле читав књижевни преврат“.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изразио је задовољство што ће ова година бити у знаку великог јубилеја, два века од рођења Бранка Радичевића
Фото: С. Шушњевић

На јучерашњој свечаности је беседио и председник „Бранковог кола“ Ненад Грујичић, подсетивши да је Бранко у Сремским Карловцима провео свега шест година школујући се у најстаријој српској гимназији, која је оставила дубоког трага у њему, али да је тек касније добио култне димензије и постао оно по чему га данас знамо.

У години великог Радичевићевог јубилеја  „Велика повеља Бранковог кола“ на церемонији отварања „Пролећних Бранкових дана“ уручена је Карловачкој гимназији и Богословији Светог Арсенија за вишедеценијску успешну и надахнуту сарадњу са плодотворним резултатима. По традицији, првог дана манифестације додељена је и награда „Печат вароши сремскокарловачке“, 57. по реду, за најбоље књиге поезије на српском језику – Слободану Ристовићу, Милени Северовић, Ненаду Кебари, Ивани Миланков, Анђелку Заблаћанском  и Александри Мариловић.

У оквиру  „Пролећних Бранкових дана“ до 28. марта, предвиђен је низ активности посвећених песнику - у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду. Између осталог, биће округли сто о животу и песничком делу Бранка Радичевића, на којем ће учествовати 25 научника, универзитетских професора и песника, те  казивање поезије о Бранку на Стражилову.  Свечана академија посвећена 200-годишњици рођења Бранка Радичевића биће одржана 27. марта у Српском народном позоришту у Новом Саду.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести