Промоција књиге о Ерики Марјаш: Живот посвећен балету

НОВИ САД: У оквиру циклуса предавања Знамените жене Новог Сада у 18 часова у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића биће представљена балерина Ерика Марјаш, првакиња балета Српског народног позоришта и књига ауторке Свенке Савић посвећена овој истакнутој балетској уметници.
erika marjas
Фото: Youtube Printscreen

Ерика Марјаш је најзначајнија прва играчица Балета Српског  народног позоришта за 70 година његовог постојања. 

Најпре је играчки век провела у овом ансамблу, потом је њиме руководила и развијала га и по тим доприносима припада  групи знаменитих жена Новог Сада. Добитница је бројних награда међу којима је и признање Удружења балетских уметника Србије за животно дело (2006). Свенка Савић је у овој књизи представила животни пут Ерике Марјаш кроз разговор са самом уметницом, преко медијских прилога који су пратили њену каријеру и сведочења савременица и савременика. У књизи су први пут на  једном месту обједињени сви подаци не само о овој балетској  уметници него и о позоришти којем је подарила свој таленат и  љубав. Отуда је ова књига истовремено и део историје Балета СНП  у Новом Саду.

Свенка Савић, професорка емерита, написала је четири књиге о  игри и балету у Новом Саду: Балетска школа Нови Сад (1989), Балет (1995) за коју је добила награду Лаза Костић; 55  година Балетске школе у Новом  Саду (2004) и Ерика Марјаш (2018). У књизи “Поглед  у назад: Свенка  Савић о игри и балету” (2006) објавиле су сараднице њене текстове критика балетских  представа у дневној штампи, уз текстове других жанрова  обзнањене у позоришним и другим часописима и/или  поглављима  књига. За свој рад је добила бројна признања између осталог и  награду Удружења балетских уметника Србије за животно дело  (2017).

На промоцији ће говорити: проф. др Вера Васић, рецензенткиња, др Сања Којић Младенов, кустоскиња МСУВ, проф. др Весна  Крчмар, рецензенткиња, проф. др Свенка Савић и Реља Дражић, издавач.

К.Р.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести