Просторне графике Ференца Барата у Галерији СУЛУВ-а

У Галерији СУЛУВ-а (Булевар Михајла Пупина 9). вечерас у 20 часова отвара се изложба просторних графика Ференца Барата, једног од најпознатијих и најпризнатијих графичких дизајнера са ових простора који од почетка деведесетих годинама живи у Будимпешти.
д
Фото: Промо

Област у којој је стекао највећа признања су плакати, а заједно са радовима других новосадских уметника и графичких дизајнера,  они су постали синоним за Новосадску школу културног плаката.

На отварању вечерашње изложвбе говориће кустос Владимир Митровић који нове Баратове радове представља као својеврсни наставак његове естетике “тродимензионих графика’’, предела уметникове ране фазе стваралаштва из области тзв. чисте уметничке праксе, пре но што је заронио у океан плакатске уметности. За доследно заокружени циклус радова, чистих и хипнотичких форми, он каже да својом несвакидашњом прецизношћу и чврстином облика отварају просторе за бројна, метафоричка тумачења. Митровић издваја упадљиву визуелност која даје надоградњу естетског доживљаја кроз тријумф индивидуализма и слободе организовања (нове), уметничке стварности.  Донекле напуштајући традиционалну форму и медиј, Барат,  по Миторвићевим речима ствара нову категорију слике кроз 3Д медиј сликарске форме. Тако се у својој нескривеној декоративности слика претвара у “предмет – слику’’ а беспрекорно функционисање сложеног односа форме и боје овим радовима даје високи статус уметничких предмета, као некакав обојени свет музике.

Ференц Барат (Кањижа, 1946) је завршио средњу школу за примењену уметност у Новом Саду (1966), а затим је похађао Ликовну академију у Београду, у класи проф. Александра Луковића (1967-1969). Члан је УПИДИВ-а од 1970. Као ликовни и технички уредник сарађивао са новосадским омладинским листовима Индекс и Уј Симпосион (1965-1969), а као графички дизајнер и уредник радио у издавачкој кући Форум (1969-1992). У Будимпешту се сели 1992. где основа графички и уметнички студио за дизајн Студио Барат Арт. Његови плакатски радови се налазе у више специјализованих галерија и музеја савремене и примењене уметности . Самостално је излагао на преко четрдесет изложби, као и на великом броју колективних изложби у земљи и иностранству. Бавио и експерименталном графиком током читаве каријере а последњих се година посвећује уметничком раду. Изложба траје до 30. августа.

Н. П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести