Први фестивал "Музетеа" почео у Конаку књегиње Љубице

Први међународни фестивал музејског театра "Музетеа" отворен је вечерас у Конаку књегиње Љубице монодрамом "Ветар и заставе" у којој глумац Никола Шурбановић оживљава лик Танаска Рајића.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

До 16. новембра у Београду, биће одиграно седам представа у четири музејске институције.

У Конаку књегиње Љубице вечерас је на програму представа "Естер", у Етнографском музеју 14. новембра "Ненаписана писма" и "Ја ћу теби љуба бити", у Музеју науке и технике 15. новембра "Пупин - последњи сан" и "Лизистрата", а 16. новембра у Дому Јеврема Грујића  "Две жене и један рат".

У оквиру фестивала "Музетеа" изводе се представе настале у српској музејско-театарској продукцији и неколико представа из иностранства, а продукције музејског театра углавном подразумевају мобилне форме, и гостујуће представе су мање захтевне од стандардних гостовања институционалнх театара.

Пројекат доприноси родној равноправности тематском обрадом положаја жена у различитим друштвеним околностима, а ту је и заступљеност жена у фестивалском тиму у којем чине већину и налазе се на најодговорнијим местима.

Жири фестивала чине драматурзи Нина Мазур из Немачке и Гордана Гонцић, директор Музеја града Београда Јелена Медаковић, туризмолог Јадранка Ђорђевић и глумац Андрија Даничић, а како је најављено на Фестивалу ће бити одржан и округли сто на тему музејског театра у коме учествују позоришни и музејски културни посленици.

Партнери фестивала "Музетеа" су Музеј града Београда, Етнографски музеј, Музеј науке и технике, Дом Јеврема Грујића, град Београд, Удружење љубитеља Скадарлије, као и Туристичка организација Београда.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести