Радови светских уметника на 58. Октобарском салону

БЕОГРАД: Радови скоро 54 уметника из целог света које су одабрали кустоси Иларија Марота и Андреа Баћин из Италије, чине поставку 58 Октобарског салона, међународне изложбе савремене уметности која ће се одржати у од 19. септембра до 1. новембра 2020. године у Београду, најавили су данас организатори у Културном центру Београда.
е
Фото: TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

Музеј града Београда биће централна позиција одржавања Октобарског салона чији је слоган "Сањари",а изложба ће бити постављена и на још неколико пунктова у граду.

Иларија Мариота је историчарка уметности кустоскиња и издавач и заједно са Андреом Баћином, такође кустосом и графичким дизајнером од 2009. године чини уреднички и кустоски колектив у Риму.

Оснивачи су међународног уметничког часописа и издавачке куће под називом Цура и непрофитног пројекта "Basement Roma" посвећеног афирмацији најмлађих уметника.

Мариота је нагласила да је Београд инспиративно место за савремену уметност због свог карактера, енергије и архитектуре.

"Слоган Октобарског салона је ''Сањари'' и изабрали смо уметнике који умеју на револуционаран начин кроз своја дела способни да нам отворе очи и душе. Уметници који су изабрани са нашу изложбу су међу нејактуелнијим данас. Они су антене будућности у савременој уметности", казала је Мариота и додала да списак аутора чија дела ће чинити изложбу није још готов.

Како каже највероватније ће 54 уметника излагати на Октобарском салону.

"Очување животне средине, политички и родни идентитети су међу најважнијим темама предстојећем Октобарском салону. Нама су потребни сензибилност, нови погледи уметника, њихови снови...Уметници нам пружају нову перспективу и сценарио садашњег времена", казала је Мариота.

На конкурс 58. Октобарског салона стигло је скоро 300 пријава и портфолија, а Андреа Баћин је образложио избор уметника и њихових дела који ће по први пут излагати на "Октобарцу".

Фокус на младим уметницима са Балкана и Србије је такође део концепта изложбе.

"Оригиналност идеја и иновативност у уметничким процесима настајања радова определили су нас за сјајне и врло талентоване уметнике. Марија Аврамовић и Sam Twidale чине први одабир уметника за учествовање на изложби. Марија је из Београда, а Twidale је уз Енглеске. Они раде заједно и живе у Паризу. Уз њих прилику да излажу на Октобарском салону имаће и Сања Ћопић из Београда, Ненад Гајић из Панчева, Надежда Кирћански из Зрењанина, Хана Милетић из Загреба и Соња радаковић из Београда", казао је Баћин.

Александар Илић, директор Културног центра Београда, казао је да је Октобарски салон највећа изложба савремене уметности у овом делу Европе.

"Очекујем да ћемо имати рекордну посету као што је то био случај са прошлим издањем Октобарца'''', казао је Илић.

Гордана Гонцић, председница Одбора 58. Октобарског салона, истакла је да изложба има подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

"Срећни смо што можемо да реализујемо важан културни догађај. наредним издањем Октобарског салона ми обележавамо 6 деценија од настанка изложбе и зато имамо изузетну одговорност да садржеј биде на нивоу реномеа манифестације", казала је Гонцић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести