Различити стилови и уметничке визије

Међународни фестивал аудиовизуелне уметности Видеомедеја ове године ће 22. пут бити одржан од 31. августа до 2. септембра, у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду (Дунавска 37).
d
Фото: Промо

На фестивалу ће бити приказано 50 одабраних видео радова, шест медијских инсталација  и 11 радова студената са најпрестижнијих филмских академија и факултета из целог света. Иначе, на конкурсу за 22. Видеомедеју пристигло је преко 1.000 пријава.

Фестивал се састоји из такмичарског и ревијалног програма који су, као и претходних година, уредили Ивана Сремчевић Матијевић, Жељко Мандић и Александар Давић. На фестивалу ће, у оквиру такмичарског програма бити представљени радови из 28 земаља, док ревијални програм укључује специјалну селекцију радова домаћих аутора “Мејд ин Сербиа” и презентације чланова жирија (Предраг Шиђанин из Србије, Корина Шнит из Немачке и Ричард Викерс из Велике Британије). Такмичарски програм састоји се од три селекције: Пројекције, Медијске инсталације/Наступи и Лунартис. У селекцији Пројекције биће приказано 50 радова, који конкуришу за награду Сфинга, док је у Медијским инсталацијама/Наступима заступљено шест медијских инсталација, међу којима ће бити додељена награда “Богданка Познановић”. У оквиру селекције Лунартис биће представљено 11 студентских филмова, који конкуришу за две Лунартис награде за најбољи филм, које додељују жири и посетиоци.

– Велико нам је задовољство што из године у годину уметници из најразличитијих крајева света изнова конкуришу за учешће на Видеомедеји и на тај начин формирају неку врсту независне сцене, иако се међусобно разликују по својим уметничким визијама и дометима. Чак и када интенција уметника није потпуно јасна, публика има могућност да кроз различите стилове и уметничке приступе доживи лични импулс и дух времена који је инспирисао уметнике да се изразе - напомиње организатор фестивала Видеомедеја.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести