Ретроспектива Душка Кирћанског у Салону Народног музеја у Зрењанину

У Салону Народног музеја у Зрењанину вечерас у 19 часова биће отворена ретроспективна изложба радова зрењанинског академског сликара Душка Кирћанског.
д
Фото: Промо

Изложба обухвата 50 радова овог аутора, а у оквиру поставке биће представљен и његов перформанс под називом „Одбрана Бегеја“. На изложби ће се наћи радови у различитим техникама: цртежи литографским крејоном, оловком, тушем и пером, уље на платну, графички колаж и комбиноване графичке технике. На отварању ће говорити мр Милан Граховац, кустос Народног музеја Зрењанин и Ненад Недељков, аутор текста каталога и дизајна корица.

– Оно што одступа по начину изведбе од свих осталих, јесу радови на папиру који су настали у синергији са колегом, саговорником и пријатељем. Идеја и концепт Кирћанског се темељи на визуелној представи стварног дијалога, кроз међусобно разумевање али и жесток сукоб мишљења, несугласица и скоро неускладивих ставова. Форме и мотиви се појављују, бришу и поново појављују, све до остварења консензуса када се рад и проглашава довршеним. У овом делимично дадаистичком маниру јасне границе деловања појединца више не постоје и уметниково “ја” нестаје у здруженој компактности – наводи Ненад Недељков. – У једном од реализованих перформанса Кирћански је свој револт према девастирању природног окружења, а посебно реке Бегеј, изразио на једноставан и више него убедљив начин; о гране дрвећа која се надвијају над том истом реком (која је тада, узгред речено, имала боју меласе и једва некакав живи свет у себи), качио је најлонске кесе до пола напуњене чистом водом, у којој су пливале рибе. Дело за себе, које носи јасну и снажну поруку.

Душко Кирћански (Зрењанин, 1952) завршио је Вишу педагошку школу у Новом Саду (Одсек ликовна култура) 1975, Академију уметности у Новом Саду 1984, а постдипломске студије на Факултету ликовних уметости у Београду 1987. До сада је приредио 18 самосталних изложби и учествовао  на многобројним групним изложбама у Србији и иностранству. Добитник је бројних награда за уметнички рад.

Н. П.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести