Ретроспектива Френсиса Бејкона у Паризу

ПАРИЗ: У Паризу је ове седмице отворена ретроспективна изложба Френсиса Бејкона (1909-1992), која је узбудила европску ликовну сцену јер су изложени радови који нису виђени од 1971. када је уметник шокриао свет на спектакуларној изложби у париском Гран Палеу.
pariz
Фото: pixabay.com

Рођени Ирац Бејкон је највећи део свог живота провео у Лондону и Паризу и данас га убрајају међу највеће уметнике 20 века који је скоро досегао славу Пикаса.

Изложба траје до 20. јануара 2020, а моћи ће да се види и слика која је била толико шокантна за енглеску публику да није могла бити изложена све док није уврштена међу 100 слика за велику изложбу у париском Гран палеу.

Ради се о слици мртвог човека на тоалету коју је Бејкон насликао 1964. када је његов модел и љубавник Џорџ Дајер извршио самоубиство тако што се предозирао дрогом и скончао на тоалету. Ова слика је те 1971. шокирала и Париз.

После Дајерове смрти Бејкон је насликао 12 триптиха које му је посветио и који су сада изложени у Центру Помпиду у Паризу.

У центу Жорж Помпиду су изложене само слике које је Бејкон насликао од изложбе у Гран палеу до своје смрти 1992.године.

Изложбу коју је Бејкон имао 1971. у Гран Палеу отворио је француски председник Жорж Помпиду, а приказао ју је лично уметник. Та изложба је била прекретница у Бејконовом животу, јер му је донела светску славу и сада су у цетру који носи име председника Помпидуа на првом месту изложена дела са те изложбе која је тада шокирала свет.

Париска изложба за коју морају да се купују улазнице унапред, а већ су готово све распродате, сели се 23. фебруара 2020. у Америку где ће бити изложена у Музеју модерне уметности у Хјустону до 25.маја.
 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести