Ријечани се буне: Наставити пројекат Европска престоница културе

Више од 500 сарадника и представника различитих организација потписало је протестну ноту упућену Министарству културе, Граду Ријеци и Приморско-горанској жупанији, којом траже да се не обустављају активности у оквиру пројекта Европска престоница културе (ЕПК) и тако одбране радна места и испоштује право на рад.
rijeka pixabay.
Фото: pixabay.com

У ноти се од тих институција тражи да остану доследни храбрости и подршци коју су показали приликом кандидатуре Ријеке као Европске престонице културе и омогуће да се пројект настави, а да се програм прилагоди новим околностима услед пандемије.

Истичу да је Ријека, добијањем титуле града носиоца ЕПК у 2020. години, добила јединствену и непоновљиву прилику не само да стави фокус на културу, него и да буде један од покретача друштвених и економских промена.

"Тој идеји, у коју је уткано значајно вишегодишње улагање с конотацијама далеко ширим од финансијског, сада прети радикално гашење”, наводи се у ноти.

Подсећају да је из фирме отпуштено 59 радника и да је потпуно неизвесна финансијска и програмска судбина целог пројекта ЕПК, који је до пре само неколико недеља проглашаван најзначајнијим пројектом хрватске културе.

“Шокирани смо тако радикалном одлуком, посебно имајући у виду да је управо рад једна од главних тема ЕПК. Шокирана је њоме и шира јавност, о чему последњих дана сведоче десеци јавних иступа који у широком распону емоција и ставова реагирају на обуставу активности, а коначно доказују колико је овај пројект у јавној перцепцији битан”, истиче се у ноти.

Истовремено, упозоравају да ће радикално гашење пројекта неизмерно утицати на веру да је боља будућност могућа као и на локалну културно-уметничку сцену, али и на читав град.

Ноту су подржали бројни угледни појединици хрватских и иностраних културних радника, као и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Приморско-горанске жупаније, Српско културно друштво "Просвјета", амбасада САД у Хрватској и други.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести