САРАДЊА ГМС, МУЗЕЈА ЈУГОСЛАВИЈЕ И СРБИЈАВОЗА Две музејске куће „Соколом” повезане

Музеје повезују уметничка дела, историјски догађаји и људи, а Галерија Матице српске и Музеј Југославије сада су повезани и – возом.
а
Фото: ГМС

За време наступајућих празника, два престижна српска музеја и компанија Србијавоз позивају грађане да издвоје један дан за прави уметнички излет. У наредном периоду љубитељима уметности биће понуђен изузетно богат музејски садржај, а користећи воз „Соко” као превозно средство, моћи ће да брзо и сигурно стигну на одредиште, али и у потпуности уживају у јединственој културној понуди два града.

У Музеју Југославије, обновљеној згради Музеја 25. мај, који се налази на 15 минута шетње од станице Београд Центар, недавно је отворена изложба „Јежева кућица – Измишљање бољег света“. Ту се може видети и основна поставка „Музејска лабораторија”, а у Кући цвећа актуелна изложба „Умро је друг Тито“.

- Сарадња две националне установе културе, из два града, представља својеврстан културни мост јер сједињује уметничке и историјске наративе и притом је јединствен доживљај за посетиоце - изјавила је директорка Музеја Југославије мр Неда Кнежевић. - Музеј Југославије и Галерија Матице српске још једном су показале важност сарадње иниција- тивом „Два музеја повезана возом” којом представљамо динамични дуо нових програма и изложби, али и железничких веза које се преплићу између два музеја за наступајуће празнике. 

Тридесет минута лаганог хода од Железничке станице Нови Сад налази се Галерија Матице српске где посетиоце очекују две актуелне изложбе: „Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја“ и „Поморишац – Васа Поморишац“.        

- Како је брзи воз „Соко“ започео своја редовна путовања на релацији Београд – Нови Сад приметили смо да након двадесетак минута од његовог доласка у Нови Сад у Галерију Матице српске уђе на десетине посетилаца који нам напомену да су, захваљујући возу и близини станице, стигли „чак“ из Београда да посете наше актуелне изложбе - рекла је управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски. - Управо захваљујући томе, ми смо у претходној години забележили преко 40.000 посета на изложби дела Уроша Предића. Брзи воз „Соко“ и Србијавоз учинили много да се удаљеност између наша два града, али и два музеја, смањи. Позивамо публику да то искористи и да током предстојећих празника посети различите културне садржаје и ужива у правом уметничком излету - додала је Палковљевић Бугарски.

- Српске железнице увелико реализују један свеобухватан пројекат модернизације - изјавио је извршни директор за саобраћај и комерцијалне послове Србијавоза Зоран Пузовић. - Учињен је велики напредак, а као резултат већ се показало да се људи дефинитивно враћају железници. То најбоље показује податак да се возовима на свим релацијама у Србији ове године превезло седам милиона путника, што је три пута више у односу на период пре две године.

А.Брзак

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести