Шест деценија излагачког живота на Тргу галерија

Галерија Матице српске вечерашњим програмом обележава 60 година од када је овај национални музеј управо на данашњи дан 1958. отворен за јавност у згради на Тргу галерија у Новом Саду.
д
Фото: Dnevnik.rs

Пре годину дана, када је почео богат програм обележавања 170. година трајања Галерије Матице српске, завршени су вишегодишњи радови на комплетној реконструкцији зграде. Вечерашњи програм који се реализује у сарадњи с Фондацијом „Нови Сад 2021“ одржаће се испред Галерије од 18.30 до 22 часа како би се и на тај начин указало на Трг галерија као важну културну тачку града. Посетиоци ће вечерас бити у прилици да виде прву поставку у оквиру пројекта просторног уређења парка и креирање новог јавно-уметничког простора у којем би се излагала вајарска дела домаћих и страних уметника.

Програм почиње у 18.30 извођењем опере за децу “Прича дуга о четири друга“ по тексту Бранка Ћопића и на музику Зорана Јовановића. Потом наступа дечији хор „Звончићи”, а затим у 19.30 следи отварање три изложбе. У питању су радови деце из Предшколске установе „Радосно детињство” настали на едукативним програмима “Уметнички времеплов”, као и ученика Средње школе за дизајн „Богдан Шупут ”Од копије до оригинала , који су имали прилику да копирају уметничка дела из сталне поставке ГМС која су их највише инспирисала. Кроз копирање, као вежбу која се неговала на уметничким академијама у читавој Европи током претходних векова, будући уметници учили су о ликовним елементима, мотивима и вештинама својих претходника, а настали радови показују њихову заинтересованост за значајна уметничка имена.

Галерија Матице српске уз подршку „Фондације Нови Сад 2021” реализује пројекат Парк скулптура на Тргу галерија којим ће се зелена површина испред Галерије архитектонско/сценском интервенцијом бити претворена у Парк скулптура. Као први корак у реализацији овог пројекта је изложба “Нови Трг галерија” на којој ће бити представљени идејни пројекти студената Департмана за архитектру и урбанизам Факултета техничких наука, који су на креативан и иновативан начин осмислили изглед овог будућег јавно-уметничког простора.


Три скулптуре за будући парк

Симболично у 20.21 сат биће откривене скулптуре из колекција три музеја са Трга галерија. Из Галерије Матице српске то ће бити скулптура “Протицање” новосадске вајарке Иванке Ацин чија се Поклион збирка налази у овој галерији. Из колекције Спомен-збирке Павла Бељанског изабрана је скулптура “Икар” познатог београдског уметника Саве Сандића, а из Ликовне галерије Поклон-збирке Рајка Мамузића “Женска фигура – седећи акт београдске ауторке Ангелине Гаталице. Планирано је да ове године оне буду изливене у бронзи и постављене као прве у будућем Парку скулптура на Тргу галерија.


Партерним уређењем парка и простора Трга Галерија, постављањем клупа и дизајнираним осветљењем, Парк би требало да постане јавни простор за уметнички предах и уживање у самом центру града, с надом да 2021. када Нови Сад буде Европска престоница културте цео Трг галерија добије нови изглед.

У 20 часова почиње концерт састава Јаж Цомбинат који творе Немања Михаиловић, Воја Савков, Борис Хложан, Федор Рушкуц и Милош Грбатинић.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести