Скупштина САНУ о смени академика Часлава Оцића

БЕОГРАД: Председништво Српске академије наука и уметности усвојило је у четвртак информацију о одлуци две трећине чланова Одељења друштвених наука да се са места секретара овог одељења разреши академик Часлав Оцић, а коначну реч о тој одлуци даће Скупштина САНУ, сазнаје Танјуг у овој институцији.
caslav ocic
Фото: Tanjug

Ово је епилог ванредног скупа Одељења друштвених наука одржаног 15. јуна, када су четворица академика Димитрије Стефановић, Тибор Варади, Коста Чавошки и Александар Костић, од шесторо колико их броји одељење друштвених наука, одлучили да разреше дужности секретара Одељења друштвених наука САНУ.  

На ванредном скупу, коме није присуствовао, поред разрешеног Оцића, ни академик Данило Баста, за новог секретара одељења изабран је академик Димитрије Стефановић, а Александар Костић се, како је наведено,  „умољава да и даље обавља дужност заменика секретара одељења“.

Четворица академика су о овој одлуци и писмено обавестили председника САНУ Владимира Костића. 

Како је Часлав Оцић раније изјавио медијима разлог због кога се тражи његова смена је измену Статута САНУ, која је најављена како би на следећим изборима ојачала одељења друштвених, хуманистичких наука и уметности, јер се њихов број чланова, у односу на одељења техничких и природних наука, стално смањује. 

Оцић се, како је изјавио тада, слаже се да је потребно почети процес уравнотежавања међу одељењима, али се жестоко противи предлогу да се „угроженим“ одељењима у изборном процесу придружи до пет чланова из других одељења, које ће именовати Извршни одбор САНУ, и који ће предлагати и гласати у „угроженим“ одељењима од самог почетка изборног процеса.

Екипи Танјуга  јуче није било дозвољено да присуствује седници Председништва САНУ, а академика Оцића смо затекли испред зграде Академије, где нам је рекао да је изашао и сале како не би „утицао на чланове председништва којима је јако непријатно да подрже већ унапред написану пресуду“.

У Академији се често парама пореских обвезника финансирају свађе, фрустрације и расправе и нешто што шкоди угледу САНУ, рекао је Оцић Танјугу. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести