Слободна школа представља Србију на Венецијанском бијеналу

БЕОГРАД: Србију ће на 16. Међународној изложби архитектуре у Венецији која ће се одржати од 26. маја до 25. новембра представљати пројекат „Слободна школа је слободан простор“, ауторског тима који чине Бранко Станојевић, Милена Страхиновић, Никола Ђекић и Милутин Комановић, саопштено је из Музеја примењене уметности. 
venecija bijenale
Фото: arh.bg.ac.rs

Представник Републике Србије на венецијанском Бијеналу архитектуре изабран је на конкурсу који је Музеј примењене уметности расписао у сарадњи са Удружењем архитеката Србије. 

Циљ конкурса био је избор пројекта који ће одговорити на задату тему Бијенала: Слободан простор / Freespace постављену од уметничких директора - кустоса овогодишњег Бијенала архитектуре у Венецији, ирских архитеката Ивон Фарел и Шели Мекнамара. 

Њих две су позвале све учеснике и све националне павиљоне да у Венецију доведу свој „слободни простор“.

Позивамо све учеснике и све националне павиљоне да у Венецију доведу свој Слободни простор, да бисмо сви заједно могли да откријемо различитост, специфичност и континуитет у архитектури која се заснива на људима, месту, времену, историји, да одрже културу и важност архитектуре на овој динамичној планети, пише у образложењу кустоскиња.  

На расписани конкурс, републички, општи, идејни, двостепени и неанонимни стигло је 46 радова. Од шест радова који су прошли у други степен конкурса и после разговора са сваким ауторским тимом понаособ и у другом степену, једногласном

Одлуком Жирија изабран је рад под називом „Слободна школа је слободан простор“.

Жири конкурса су чинили чланови Стручног савета за припрему наступа Републике Србије Љиљана Милетић Абрамовић, Александра Вујадиновић, Слободан Јовић, Предраг Милутиновић, Наталија Ристановић, Маја Ћирић и Весна Цагић Милошевић. Комесар изложбе је Дејан Тодоровић, д.и.а. 

Министарство културе и информисања Републике Србије поверило је Музеју примењене уметности у Београду организацију наступа Републике Србије на 16. Међународној изложби архитектуре у Венецији.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести