Шок задруга: Тотална распродаја уметности

У време ванредног стања, уметничка асоцијација “Шок задруга” из Новог Сада расписала је конкурс на тему (само)изолације, приредила онлајн изложбу и наградила најбоље. Затим је прошле недеље прославила 27. рођендан, а од уторка у Змај Јовиној 22 у току је “Тотална распродаја уметности”.
е
Фото: Елведин Шемсовић

- Одлучили смо се за ванредни конкурс у ванредном стању како би одржали контакт с публиком и људима који подржавају рад галерије. Видели смо како то функционише у виртуелном свету и омогућили у затворености и депресији варијанту да се настави рад, да се одржи излагачка пракса, мада то није ни приближно нормално стање, у којем је јако важна физичка повезаност публике и изложеног у галеријама - прича Жељко Груловић из “Шок задруге” о конкурсу на тему (само)изолације. - Одзив је био сасвим добар, јер је било очекивано да се у таквој ситуацији одређени број људи пасивизира. Баш зато смо покушали да их активирамо, да пробају нешто да ураде, наравно са асоцијацијом на ситуацију која још увек траје, само у измењеном облику. Пристигло нам је мноштво занимљивих радова, чак и комичних, који су враћали осмех на лице.

Ову изложбу публика може да види на Инстаграм профилу “Шок задруге”, а награде су, с обзиром на прилив и квалитет радова, додељене за шесторо аутора. Једна је била за највише лајкова или срца, једна за најкоментарисанији рад, још четири је одабрао жири, такозвана “изванредна комисија” која је радила у саставу: Никола Yафо, Жељко Груловић, Андреа Палашти, Изабела Машић и Немања Миленковић.

Елведин Шемсовић је добио награду, јер је у ванредним условима до почетка полицијског часа успео да пређе изванредну километражу због ванредног “улова”. Вања Јанковић јер се залагала за изванредну бригу о угроженима. Милица Грбић за ванредни дизајн журке на коју смо сви позвани. Ненад Брачић за ванредни допринос карантинским условима. Атина Гајдош за изванредно коментарисање публике. Гојко Дутина за изванредно лајковање публике.

Након прославе 27. рођендана, због којег се плаше да ће ући у “Клуб 27” славних преминулих рокенролера, у “Шок задрузи” је брже боље уприличена “Тотална распродаја уметности”. Такође, ванредна.

- Одучили смо се да нашу традиционалну акцију “Тотална распродаја уметности”, која би била одржана на пролеће, ванредно одржимо сада, у духу солидарности - каже Жељко Груловић. - Уметници чији радови буду продати, добиће тако који динар и то ми можемо као организација. Држава је изашла са мерама за помоћ самосталним уметницима, али доста њих нема тај статус. Многи који сарађују са нама немају статус самосталних уметника, па покушавамо да им помогнемо и иницијативама у сарадњи са Градском управом за културу.

Где зека пије воду

- Долазим с времена на време у “Шок задругу”, пратим је на Инстаграму и кад сам видео да су објавили конкурс, мислио сам да је добра прилика да пошаљем нешто своје - изјавио је један од добитника награде на ванредном конкурсу “Шок задруге”, Елведин Шемсовић, љубитељ фотографије и уметности. - Фотографисао сам чесму у селу Дивош педесетак километара од Новог Сада. Ишао сам бајсом и вратио се до полицијског сата. Волим да фоткам чудне и можда мало ружне ствари и тај “зец” ми је био баш занимљив. Чесма у облику зеца. Ишао сам да тражим где зец пије воду.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести