СПОМЕН-ЗБИРKA ПАВЛА БЕЉАНСКОГ Дела Љубице Сокић и Богдана Шупута

У Спомен-збирци Павла Бељанског вечерас у 19 часова биће отворена изложба “Прича о двоје уметника” посвећена стваралаштву Љубице Цуце Сокић (1914-2009) и Богдана Шупута (1914-1942).
Plakat izložbe, fragment  Foto: promo
Фото: Фрагмент плаката изложбе Фото: промо

Овом поставком Спомен-збирка обележава 105 година од рођења двоје стваралаца, као и десетогодишњицу смрти Љубице Сокић. На отварању ће говорити мр Милана Квас, управница Спомен-збирке и Ђура Радишић, директор школе за дизајн “Богдан Шупут”.

Изложба чија је ауторка Марта Ђармати, кустос, замишљена је као омаж овим уметницима који су припадали предратној генерацији српских сликара стасалој у четвртој деценији ХХ века. Њихово пријатељство трајало је све до Шупутове трагичне смрти у Новосадској рацији 1942.

Поставка ће обухватити 55 дела и неке од личних премета двоје уметника, приказујући њихове животне и стваралачке паралеле. У своју колекцију Павле Бељански је уврстио четири слике Љубице Сокић док је набавка дела Богдана Шупута за колекционара остала неиспуњена жеља. Поштујући ту жељу Љубица Сокић је у два наврата поклањала Спомен-збирци дела Богдана Шупута која представљају драгоцено сведочанство њиховог пријатељства.

Захваљујући уметничким делима и разноврсним документима, који су добијани поклонима Цуце Сокић, њене породице и другим аквизицијама, данас се у Ликовној збирци чува више од седамдесет дела новосадског сликара и београдске уметнице у различитим техникама (уља на платну, радови на папиру и скулптура).

Ова изложба, која ће премијерно бити представљена новосадској публици, први пут је приказана у Галерији Куће Војновића Културног центра у Инђији (2017), а након тога у Малој галерији Дома Војске Србије у Београду (2018).

У оквиру програма Омладинске престонице Европе Нови Сад 2019 – ОПЕНС, у склопу изложбе биће приказана и поставка радова ученика свих смерова Школе за дизајн „Богдан Шупут“ из Новог Сада, инсписираних причом о двоје уметника и њиховим делима.

Изложбу, која траје до 2. јуна, прати богат програм, организован у сарадњи са Школом за дизајн „Богдан Шупут“ и другим институцијама и појединцима.     

Н. Попов

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести