СРБИЈА ИМА СВОЈ ПАВИЉОН НА БИЈЕНАЛУ У ВАЛЕТИ Уметност и наслеђе

На првом Бијеналу уметности на Малти, које се одржава од 11. марта до 31. маја ове године, јуче је отворен Павиљон Републике Србије.
e
Фото: Pixabay.com

Тема првог Бијенала уметности у Валети, које се одржава под патронатом Унеска, је „Бело море маслињака“, а Србија једна је од земаља учесница која се представља у националном павиљону, у простору тврђаве Светога Елма изложбом „Ликовност и наслеђе: визуелни дијалог који носи поруку о потребама чувања и заштите“ чији су аутори сликари Ивана Живић и Ђорђе Станојевић и вајар Миодраг Роган.

Комесар и кустос изложбе Биљана Јотић, директорка Музеја примењене уметности, појаснила је да Бијенале у фокус ставља теме историје, наслеђа, мултикултуралности, спајања времена и простора, те да Павиљон Србије на њих одговара концептом ликовна уметност и наслеђе: визуелни дијалог и просторна комуникација. „У специфичном простору Fort St Elmo појављују се специфичне поетике Иване Живић, Ђорђа Станојевића и Миодрага Рогана.

Три савремена израза, кроз помало заборављене ликовне медије, слике и скулптуре, повезују време и простор, а site specific поставка настала је у реакцији на архитектуру која је део наслеђа Малте“, навела је Биљана Јотић. Поред националних селекција, уметници из више од двадесет земаља представљају се широм Малте у оквиру тематских поставки. 

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести