Српске уметнице излажу у Њујорку

У галерији Уметничког центра „Бронкс Ривер” отворена је изложба дела 11 уметница из Србије, названа „Among women” (Међу женама) - савремена уметност из Србије.
1

Кустоскиња изложбе је Американка српског порекла Рејчел Клипа а поставка се у њујоршку општину Бронкс преселила из Питсбурга, где се могла видети од средине септембра до средине јануара. Одлагана годину и по због пандемије, изложба „Among women” представила је америчкој публици радове савремених српских уметница које физички нису могле да присуствују отварању.

Ауторке изложених радова су Шејма Фере, Бојана С. Кнежевић, Марина Марковић, Тијана Раденковић, Симонида Рајчевић, Вахида Рамујкић, Милица Ружичић, Маја Симић, Нина Тодоровић, Аница Вучетић и Гордана Жикић. Радови које је изабрала кустоскиња говорили су посетиоцима о постојању једне живе, динамичне и разноврсне сцене на којој уметнице промишљају о темама које су везане за специфични друштвени тренутак и локацију - Београд - али се уједно баве и универзалним темама избеглиштва, женског статуса, друштвене транзиције и уништења природе.   М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести