Српски илустратори излажу у Словачкој

НОВИ САД: Изложба „Савремени српски илустратори књига за децу” ауторке Сенке Влаховић биће сутра отворена у Међународној установи уметности за децу „Бибиана” у Братислави.
i
Фото: Ilustracija

Поставка обухвата илустрације 25 савремених српских илустратора књига за децу, од бардова српске илустрације попут професора Растка Ћирића и Душана Петричића до најмлађих аутора који су последњих година имали лепо запажене књиге: Марице Кицушић, Тање Стевановић, Милице Раденковић, Мање Ћирић, Луке Тилингера, Стефана Катанића.

Представљени су и аутори средње генерације попут Алексе Гајића, Душана Павлића, Тихомира Челановића, Алексе Јовановића, Маје Веселиновић, Александра Золотића, Косте Миловановића, Ивице Стевановића, Ане Григорјев, Јована Укропине, Бојане Димитровски, Младена Анђелковића, који имају озбиљне библиографије и награде за собом, до илустратора „звезда” као што је Боб Живковић.

У избору је било места и за сликаре који се повремено одметну у свет илустрације, какав је Небојша Ђурановић, али и аутора којима илустрација за децу није примарна или доминантна област којим се баве, но ипак се повремено у њој јављају попут Марије Јевтић, Давида Вартабедијана или Бобана Савића Гетоа.

„Овај избор наше тренутне илустраторске сцене, представљен у иностранству, у својеврсној ’Меки’ европске и светске илустрације каква је ’Бибиана’, даје још једну могућност српским илустраторима да буду виђенији и заступљенији на страном тржишту, али и да српску илустрацију књиге за децу представе у иностранству у најбољем светлу”, речи су Сенке Влаховић, иначе оснивача и директора Фестивала илустрације „BookILL фест”. Изложба се реализује у сарадњи „Бибиане” и Банатског културног центра, а трајаће до 15. септембра.

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести