Стратешки приоритети: Филм, заштита баштине и културна дипломатија

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић изјавила је да је Влада Србије издвајањем 1,2 одсто средстава из укупног буџета сврстала културу у један најважнијих стратешких приоритета.
m
Фото: Tanjug

Култура је нешто што је изузетно битно за Србију. Она представља очување нашег идентитета унутар државе, али и мимо њених граница, навела је Гојковић за ТВ Танјуг.

Она је додала да је "изузетно важно улагати и у културу и децентрализацију, као и да се довољно средстава издваја у београдском и новосадском буџету и тиме помажу мање локалне средине, општине и градови", и да ће то представљати највећи приоритет у 2022. години.

Први пут смо дошли до улагања у културу у буџету који је за 16 одсто већи од прошлогодишњег... Највише пажње се обраћа на заштиту културног наслеђа, а онда и на представљање Србије у иностранству, истиче министарка.

Како она наводи, јавна и културна дипломатија изузетно је важан сегмент и као таква представља базу споразума о заједничком деловању који су она и министар спољних послова Србије Никола Селаковић потписали.

Питање очувања српског културног наслеђа и споменика кутлуре српског народа и Српске православне цркве изузетно је важно и то је наглашено у Закону о културном наслеђу који Србија први пут добија, подсетила је Гојковић.

Министарка је навела и да ће у 2022. години много више пажње бити посвећено улагању средстава у српску филмску индустрију.

Желимо да српском филму вратимо сјај који је некада имао и да добијамо награде на престижним фестивалима у Кану или Венецији, каже Гојковић и додаје да је на седници Владе донета уредба која подстиче снимање филмова и серија, али и наменских реклама домаћих и страних инвеститора.

Министарка је навела да се тиме филмској индустрији враћа уложен капитал, али и помаже економија Србије.

У билатералној посети министарки културе и спорта Грчке, приметила сам да су они прекопирали наш модел, а то раде и друге државе света. Ми не смемо посустати у тој великој конкуренцији јер је очигледно да су све државе света препознале економски потенцијал Србије, рекла је министарка Гојковић.

Нови Сад ће 13. јануара 2022. године званично постати Европска престоница културе и Гојковић је тим поводом навела да је ту иницијативу покренула још 2008. године, када је била на позицији градоначелника овог града.

Радујем се што ћу тада имати прилике да као домаћин угостим европске министре културе и разговарам с многима од њих, јер су њихове државе или имале таквог искуства или ће га тек имати, у 2023. години, рекла је Гојковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести