Суботица поново позоришна престоница, Дезире фестивал до 30. новембра

СУБОТИЦА: Међународни фестивал савременог позоришта „Desire Central Station" или како се већ одомаћило скраћено - Дезире - крајем прошле недеље започео је своје 14. издање, познато не само по узбудљивим представама, него и концертима, предавањима, дру- жењима...
1
Фото: Велија Хасанбеговић, НП Сарајево

До 30. новембра на сцени Биоскопа „Јадран„ и сцени Позоришта „Деже Костолањи„, које је и организатор Фестивала, публика ће моћи да види још пет представа, чији квалитет захваљујући трагалачком и ауторском приступу, дефинитвно сврстава Суботицу у ред позоришних престоница Србије.

„Лоше друштво” Вита Вајса (Нова пошта/ Словенско младинско гледалишче/ Маска, Љубљана и Момент, Марибор), старог зналца суботичке публике који ће први пут извести свој соло, на програму је 28. новембра. „Дестилат духа времена којем је очајнички потребна публика” најава је иза које се крије ауторски концепт и идеја да прикаже усамљеност и несигурност извођачког субјекта. Куриозитет је да је сарадник Вита Вајса на креирању представе био Жига Дивјак, тренутно најцењенији редитељ новије генерације из Словеније.

Програм Дезиреа вечерас ће употпунити представа „О, како уобичајено„ Катје Легин и Бојане Робинсон (Студио за разискаво уметности игре, Љубљана). Повезујући три перформера, од којих сваки прича своју причу, кроз свој медиј, на граници фикције и чињеница, интимности и универза-

лности, „О, како уобичајено” омогућава завиривање у потпуно једноставне животе, наводи се у најави. „Ibi the Great" Андраша Урбана по чувеној драми „Краљ Иби” Алфреда Жарија Народног позоришта Сомбор, на програму је сутра. Немања Бакић, Даница Грубачки, Никола Кнежевић, Срђан Алексић и Биљана Кескеновић глумачки су ансамбл који буквално жари и пали у ономе што по много чему оправдава текст из каталога да на Дезире долази „провокативна и шокантна представа, дрско забавна, са јасним политичким алузијама„.

Последњег дана Дезиреа, у среду, 30. новембра биће изведене још две представе: „Skrinejyers Вол. 2„ Ђузепеа Чика и Барбаре Матијевић (Уметничка организација „Омнибус”, Загреб/ Премиер стратажем, Париз) и „Уметник у гладовању„ према мотивима и фрагментима из живота, дела, писама и дневника књижевника Франца Кафке, у драматизацији и драматургији Бењамина Хасића и режији Алена Шимића (Народно позориште Сарајево).

„Скринејџерс Вол. 2” има облик рефлкексивног уради сам мјузикла: из личног искуства и у првом лицу, извођачица нам представља интимну колекцију песама о опскурним емоцијама које осећа, али за које не успева пронаћи речи у свакодневном животу.

- Упали смо у међусвет, границе времена и простора су почеле да се топе, наше личности, наша индивидуалност, недељивост је нестала. Постали смо једна маса сачињена од меса, мисли и магије - наводе драматург Хасић и редитељ Шимић за истраживачки процес представе „Уметник у гладовању” из Сарајева. - Једну ствар нисмо успели открити: зашто позориште као уметничка форма пропада у овој држави и која је сврха бављења овим послом.

И. Б.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести