Свечано уручење награде „Дејан Медаковић“  Емиру Кустурици

Издавачка кућа Прометеј организује свечано уручење награде „Дејан Медаковић“  овогодишњем добитнику, Емиру Кустурици. Свечаност ће бити одржана у уторак, 10. јануара, са почетком у 12 сати, у Свечаној сали Градске куће у Новом Саду (Позоришни трг 1).
с
Фото: Youtube Printscreen

Стручни жири за доделу награде „Дејан Медаковић“, на челу са др Бошком Сувајџићем као председником, донео је једногласну одлуку да награду „Дејан Медаковић“ Издавачког предузећа „Прометеј“ за 2022. годину додели књизи Емира Кустурице „Видиш ли да не видим“ у издању Српске књижевне задруге (Београд, 2022).

Емир Кустурица је написао богату, слојевиту, узбудљиву, биографску и личну књигу – путопис у животопис Петера Хандкеа. Пред нама је мемоарска публикација, фантазмагоријско штиво, поглед у детињство и застрашујућа дистопија, али изнад свега потресна и узбудљива прича о великом савременику и истинској уметности која надмашује све препреке и баријере идеологизоване и схематизоване савремености – саопштили су из жирија.

Издавачку кућу Прометеј основали су Зоран и Борка Колунџија 10. јануара 1990. године, те ће овом приликом бити одржана и свечаност поводом обележавања 33 године рада.

Награду „Дејан Медаковић“ Прометеј је установио у част академика Дејана Медаковића 2008. године. Награда се састоји од златника са Медаковићевим ликом и свечане повеље, а додељује се за најбоље мемоарско дело на српском језику.

Досадашњи лауреати су Момо Капор, Миодраг Б. Протић, Мирко Демић, Василије Крестић, Радивоје Стоканов, Александар Гаталица, Динко Давидов, Нада Милошевић-Ђорђевић, Љубомир Симовић, Милисав Савић, Александар Ђуричић, Жељко Марковић, Дејан Вукићевић и Жарко Димић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести