Три века пиварства у београдском Музеју науке

БЕОГРАД: У Музеју науке и технике у Београду отворена је изложба "Три века пиварства у Београду", кустоса Ненада Лукића, посвећену настанку и развоју пиварства.
e
Фото: pixabay.com

Изложба је постављена у Галерија 51 и трајаће до 20. фебруара ове године.

Ове године навршавају се три пуна века од отварања првих пивница и ручних пивара у Београду.

Београдска индустрија пива-БИП прославила је 180 година постојања и још увек је заштитно име пиварства у Београду.

Погон БИП-а на Мостару је данас најстарији и једини преостали индустријски комплекс у Београду у коме се још увек одвија производња.

Каталогом изложбе и кроз изложбене паное, аутентичним експонатима, као и додатним материјалом приказан је развој пиварства у Београду, од почетка 18. века, када се у њему отварају прве ручне пиваре, па све до данашњих мини пивара.

Посетиоци изложбе ће сазнати које су то биле познате београдске пивнице у којима се превасходно конзумирало пиво.

Исто тако, сазнаће које су то значајне личности важне за развој, не само пиварске индустрије, већ и српског друштва у целини, као што су фамилије Вајферт и Бајлони.

Посетиоци ће, између осталог, моћи да виде ручни апарат за печатирање чепова бурића Вајфертове пиваре, како изгледа златна медаља коју је освојила Парна пивара "Игњат Бајлони и синови" на Светској изложби у Паризу 1900. године, стару ватрогасну пумпу која је коришћена у Вајфертовој пивари за превенцију од пожара, колекцију БИП-ових етикета и кригли, БИП-ов маркетиншки материјал, технолошку шему производње пива.

Моћи ће да погледају и корпоративни документарни филм о БИП-у из 1970. године, телевизијски прилог о првом пуњењу пива у лименке у СФРЈ из 1972. године, као и пиварски ситни мобилијар, неколико савремених мини пивара и друго.

 

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести