Троје уметника у финалу за награду Димитрије Бишичевић Мангелос

НОВИ САД: У финале награде “Димитрије Башичевић Мангелос” за ову годину, која се додељује 19. пут а подразумева резиденцијални боравак у Њујорку и самосталну изложбу у Београду, ушло је троје младих уметника.
m
Фото: Ilustracija

Међу финалистма су Жарко Алексић (Књажевац, 1985) који је студирао на Академији ликовних уметости у Бечу, Сандра Лакићевић (1990) дипломирала на Факултету ликовних уметости у Београду, а затим школовање наставила на Luca school of Arts у Бриселу и Славица Обрадовић (Ваљево, 1990) која је завршила вајарство на Факултет ликовних уметости у Београду. Други круг жирирања и интервјуи са финалистима биће обављени почетком јула, а име добитника или добитнице награде жири ће саопштити на отварању финалне изложбе у галерији “Ремонт” у Београду.

Жири је ове године радио у саставу: Катарина Костандиновић (историчарка уметности и кустоскиња, Културни центар Београд), Теодора Јеремић (историчарка уметности и кустоскиња, Hestia – Art Residency and Exhibitions Bureau, Београд), Дејан Васић (ликовни критичар, самостални кустос и уредник ликовног програма у Центру за културну деконтаминацију, Београд), Наталија Вујошевић (уметница, кустоскиња и едукаторка, Институт за савремену уметност, Подгорица) и Катарина Петровић, уметница и добитница ове награде прошле године. Жири је одабрао финалисте узимајући у обзир квалитет пријава овогодишњих кандидата и степен заокружености критичких и естетских промишљања у њиховом уметничком раду.

У разматрању за финалну селекцију жири је дискутовао о пријавама још четворо младих уметника, а то су Немања Миленковић и Адриен Ујхази из Новог Сада и Никола Радосављевић и Кристина Тица из Београда.

Ову награду организују Ремонт– независна уметничка асоцијација и Фонд “Илија & Мангелос”, у сарадњи са Residency Unlimited из Њујорка, и уз подршку Trust for Mutual Understanding, такође из Њујорка.

Награда подразумева осмонедељни студијски резиденцијални боравак у Њујорку и самосталну изложбу по повратку у Београд, а додељује се визуелним уметницима и уметницама до 35. године за особен и изванредан вишегодишњи уметнички рад, који подразумева заокружено критичко и естетско промишљање и реализацију, остварене у континуитету.

Награда носи име значајног уметника, родоначелника концептуалне уметничке праксе и историчара уметности са простора бивше Југославије, Димитрија Башичевића Мангелоса, а део је међународне мреже Young Visual Artists Awards у коју су, уз Србију, укључене и Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Чешка, Хрватска, Косово, Македонија, Словенија и Словачка.

Н. П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести