У Архиву Војводине отворена јесења изложба УПИДИВ-а

Јесења изложба примењених уметности, чију поставку чине радови 43 уметника, чланова Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине (УПИДИВ), јуче је свечано отворена за посетиоце у Архиву Војводине и трајаће до 27. новембра.
upidiv nova
Фото: Смиљана Хаџић добила награду за животно дело, фото: Жељко Савић

Жири Јесење изложбе, који су чинили Милијана Лазовић, Владимир Митровић, Нина Попов, Александар Радовић и Снежана Субић, већином гласова доделио је шест равноправних новчаних награда.

У области архитектуре награда је припала Мирославу Шилићу, Дубравки Ђукановић и Мини Цветиновић Павков. Александар М. Лукићу награду је добио за витраж, Ненад Лазић за дизајн плаката, Сава Халугин за примењену скулптуру, Геза Ленерту за фотографију, док је награда за дизајн књиге припала Татјани Дукић Почуч.

– Осетили смо потребу и имали смо довољно снаге и енергије да ове године одржимо изложбу са другачијим концептом у односу на нашу бијеналну изложбу “Форма” – казао је председник Управног одбора УПИДИВ-а Александар М. Лукић. – Ма колико су новчане награде скромне, за нас уметнике, та средства су значајна.  Организациони одбор Јесење изложбе доделио је и три посебне награде – награду за рад на пољу дизајна и примењених уметности у претеклих седам деценија Војиславу Терзићу, награду за животно дело Смиљани Хаyић и награду за визуелни идентитет Јесење изложбе Данијели Војкић.

Чланица УПИДИВ-а од 2006. Татјана Дукић Почуч сматра да је ова изложба веома важна, нарочито јер је учешћем успела да поздрави породицу, пријатеље и познанике, које због живота у иностранству и вируса короне није дуго видела.

– Увек ми је била важна повратна информација коју сви ми уметници тражимо од наше публике, потврда да оно што радимо има смисла, да ли се то некоме допада, што нам показује прави пут – рекла је Татјана Дукић Почуч. – Сваки уметник треба да ослушне шта други имају да кажу на тему нашег рада, јер је то нешто што често изостане када се бавите графичким дизајном.

Фотограф Геза Ленерт казао је да је веома изненађен наградом, јер је није очекивао. Он је додао и да је изложба веома лепа, а да је сигуран да ће свако уметничко дело које је изложено бити инспирација, како самим уметницима и ствараоцима, тако и посетиоцима.

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести