У близини Каира откривене стотине древних ковчега,статуа...

КАИРО: Археолози који раде на ископинама у близини Каира открили су стотине древних египатских ковчега и бронзаних статуа тадашњих божанстава, саопштило је данас египатско министарство туризма и антиквитета.
e
Фото: Youtube Printscreen

На гробљу у Сакари откривене су статуе богова Анубиса, Амуна, Мина, Озириса, Изиде, Нефертума, Бастет и Хатора, заједно са статуом без главе архитекте Имотепа који је изградио тамошњу пирамиду, преноси Ројтерс.

Министарство је саопштило да 250 ковчега, 150 бронзаних статуа и других предмета датира из касног периода Египта око 500 година пре нове ере.

Пронађени су и музички инструмент познат као асиструм, те збирка бронзаних посуда коришћених у ритуалима за обожавање богиње Изиде.

Осликани дрвени ковчези пронађени су нетакнути у гробницама и у њима су се налазиле мумије, амајлије и дрвене кутије.

Један ковчег је садржао добро очуван папирус исписан хијероглифима, можда стиховима из Књиге мртвих, па је послат у лабораторију Египатског музеја у Каиру на проучавање, рекао је Мостафа Вазири, генерални секретар Врховног савета за антиквитете.

Ројтерс наводи и да Сакара, која се налази јужно од пирамида у Гизи, последњих година пружа стална археолошка открића, а на том подручјуи ископавања трају од 2018. године.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести