У ГМС ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ О ВАСИ ПОМОРИШЦУ Сликар модерности и континуитета

Колико је Васа Поморишац прирастао к срцу публици Галерије Матице српске говори чињеница да се каталог изложбе Поморишац - Васа Поморишац распродао у рекордном року. Из тог разлога, у последњој недељи трајања изложбе из штампе је изашла нова капитална монографија о овом уметнику, наслова „Васа Поморишац: сликар модерности и континуитета”, ауторке др Ане Ереш.
galerija matice srpske, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Како би име Васе Поморишца постало ближе и познатије јавности, јубилеј 175 година од оснивања ГМС заокружен је великом изложбом уметничких дела последњег стипендисте Матице српске. Тако монографија о овом свестраном уметнику представља последњу у низу јубиларних Галеријских публикација. Ауторка, историчарка уметности др Ана Ереш, на страницама монографије сагледала је стваралачки опус Васе Поморишца у ширем контексту европске ликовне сцене његовог времена и понудила је читаоцима један модернији поглед и одговор на питање ко је био Васа Поморишац, а томе су допринели разговори са уметниковим наследницима, увид у бројну архивску грађу и преко 140 изложених дела у просторијама Галерије Матице српске.


Промоција у 19 сати

Вечерас од 19 часова на промоцији монографије у Галерији Матице српске говориће др Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС, рецензенткиње и историчарке уметности проф. др Лидија Мереник и проф. др Симона Чупић, као и ауторка др Ана Ереш. 
 


Кроз неколико сегмената, ауторка књиге доноси причу о Поморишчевом животном путу, митском методу у његовом стваралаштву, портретима и аутопортретима, док посебан део монографије чини свеобухватан каталог уметничког стваралаштва који је припремила Јелена Огњановић, виша кустоскиња ГМС. Поред текста који се са лакоћом чита, монографију красе многобројне илустрације у виду уметникових слика, цртежа, скица за витраже, плакате, грбове, новине, ентеријере и новчанице, као и документарне фотографије, што доприноси бољем разумевању Поморишчевог стваралачког опуса.

 Милица Милошевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести