У САНУ отворена изложба “Архитекта као цртач и сликар”

БЕОГРАД: Изложба “Архитекта као цртач и сликар” аутора Слободана Малдинија и Софије Ланцош Малдини, отворена је вечерас у Галерији науке и технике САНУ у Београду, у организацији Асоцијације српских архитеката.
e
Фото: Pixabay.com

На изложби су представљена дела из личне колекције Слободана Малдинија, колекција Музеја науке и технике, Музеја града Београда, Фондације Милан Злоковић, приватних колекција Милоша Вујасиновића, Нинка Радосављевића, Ђуре Поповића и многих других. Изложба је реализована уз подршку Града Београда – Секретаријата за културу Града Београда и трајаће до 14. фебруара 2024. године.

Како су аутори навели у тексту изложбе, данас се налазимо у ери када "рачунарски програми израде виртуелних приказа архитектуре и компјутерско пројектовање потискују у други план ауторске ручно израђене архитектонске цртеже".

Данашњи архитектонски пројекти произведени су у дигиталној форми, по правилу су резултат рада специјализованих рачунарских стручњака, а не архитеката-пројектаната, због чега на њима не постоји одраз оригиналне руке и изворне идеје архитекте. "Зато је потребно обновити сећање на овај сегмент архитектуре који нестаје. Идеја изложбе афирмише цртеж и слику као изворни и најзначајнији ликовни израз архитеката, не само у прошлости, већ и будућности", сматрају Софија и Слободан Малдини.

Нова изложба „Архитекта као цртач и сликар“ резултат је вишедеценијског пројекта тандема Слободана Малдинија и Софие Ланцош Малдини током којег су посвећено прикупљали цртеже, скице, писма, крокији и фотографије које су израдили познати српски и светски архитекти, као и ликовни уметници. Прве скице Слободан Малдини добио је на поклон давне 1977. за време студијског боравка у Италији, а колекцију је проширио крокијима излагача на Париском бијеналу 1985. године на којем је и сам учествовао.

Он је ширио завидну колекцију такође и цртежима великана српске архитектуре са којима је заједнички излагао на просторима бивше Југославије. Занимљиво је да је Малдини своју колекцију обогатио на кратким, случајним сусретима са познатим ауторима, који би му тим приликама посветили своју скицу. Данас се у колекцији Слободана Малдинија налазе цртежи и документи многих познатих архитеката. 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести