У Злакуси почела 24. Међународна колонија керамике

ЗЛАКУСА: У ужичком селу Злакуса почела је 24. Међународна колонија уметничке керамике на којој ове године 11 уметника из осам земаља ствара скулптуре на начин како се то у овом крају ради већ 400 година. 
r
Фото: pixabay.com

Колонија је део ауторског пројекта Керамика Злакуса академског сликара керамичара Софије Бунарџић. 

"Специфичност ове нове технике у уметничкој керамици, техници Злакуса и лончарско-грнчарског заната је у материјалу и начину рада. Глина се меша са ситно млевеним минералом калцита, затим се од припремљене смесе раде скулптуре, односно уметнички предмети на ручном точку зидањем, грађењем. Након тога се предмети суше, предгревају и пеку на отвореном пламену ватре од високо калоричног дрвета на око 600-700 степени", објашњава Бунарџићева.

Тај технолошки процес израде керамике, сличан ономе у праисторији, привлачи уметнике из целог света на ову колонију.

"Јако се веселим што ћу научити традиционалан начин израде керамике,који потиче још из неолита. И управо је фасцинантно да се том техником и данас може радити. Потребни су само материјал,руке и добра воља", истиче учесница колоније из Загреба Надица Ајхорн (Еићхорн).

Домаћинства у селу Злакуса већ 400 година одржавају ову традицију,а њеном оживљавању умногоме је допринела колонија која траје већ 24 године, увек у неком од злакушких домаћинстава.

"Колонија доприноси очувању традиције старог заната у Злакуси, где се овим послом бави све већи број мајстора лончара и грнчара. Такође, колонија омогућује уметницима из целог света да на темељима ове старе производње стварају уметничка дела", рекао је на отварању колоније градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

колонија уметничке керамике траје од 8. до 18.августа, а одржава се под покровитељством Министарства културе, града Ужица и Сталне радне групе за рурални развој и ГИЗ.

Учествује 11 уметника из Италије, Хрватске, САД, Белгије, Русије, Француске, Аустралије и Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести