Укупно 177 културних радника добило једнократну помоћ

БЕОГРАД: Фонд солидарности културних радника Србије саопштио је данас да је акција солидарности успешно завршена и да је укупно 177 културних радника из читаве Србије добило једнократну солидарну помоћ.
fond
Фото: Printscreen

Након веома обимног и захтевног процесуирања одобрена је и исплаћена 71 пријава из прве и друге категорије са појединачним износима од 30.000,00 рсд и 106 пријава из треће категорије са износима од 28.800 динара.

Фонд је кроз кампању прикупљања средстава од међународних фондација сакупио укупно 4.817.000,00 рсд, и то од Фонда за отворено друштво 3.000.000,00 рсд, Швајцарске агенције за развој и сарадњу 1.700.000,00 рсд и платформе FundAction 1.000 евра, а путем crowdfunding кампање на платформи Donacije.rs прикупљено је додатних 753.000,00 рсд.

Средства су додељена на основу отвореног јавног позива који је трајао од 16. јула до 6. августа 2020. године и на који је пристигло 1668 пријава.

Основни критеријуми за коначну листу најугроженијих колега били су њихово социјално и стамбено стање, а у првој категорији нашли су се самохрани родитељи деце узраста до 18 година који су у периоду ванредног стања остали без свих прихода.

Другу категорију чине појединци преко 65 година старости који живе сами, без друге значајне финансијске подршке, који су у периоду ванредног стања остали без свих додатних прихода у домаћинству и чија месечна примања по основу пензије и социјалних давања не прелазе 25.000 динара.

Трећу категорију су чинили чланови домаћинства са децом који су остали без свих прихода у периоду ванредног стања, док су чеврту категорију сачињавали појединци који су остали без већине прихода у домаћинству у периоду ванредног стања.

Како су исплате ових средстава биле солидарног карактера, Министарство финансија је ове износе ослободило плаћања ПДВ-а.

Фонд се захваљује свим донаторима, а посебно свим грађанима који су солидарно донирали средства током кампање и омогућили да се повећа број оних којима је помоћ пружена.

Фонд солидарности заједно су основала удружења Асоцијација Независна културна сцена Србије, Удружење ликовних уметника Србије, Савез удружења ликовних уметника Војводине, Станица Сервис за савремени плес, БАЗААРТ и Међународно удружење ликовних критичара секција Србија - АИЦА, као привремени заједнички пројекат чија је основна функција солидарна помоћ угроженим радницима и радницама из поља културе који нису добили други вид помоћи од државе Србије или локалних самоуправа.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести