Уметност “Ликовног круга” вечерас у Еђшегу

НОВИ САД: Годишња изложба удружења уметника са Петроварадинске тврђаве „Ликовни круг“ отвара се вечерас у 19 часова у културној станици „Еђшег” (Антона Урбана 4).
izlozba
Фото: Promo

Изложбу ликовних радова 38 уметника који стварају у својим атељеима на Петроварадинској тврђави, отвориће покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић. О ауторима који ће бити представљени на изложби говориће ликовни критичар Сава Степанов, а у уметничком делу програма учествују проф. Сенка Солдатовић, сопран, проф. Александра Ракић, клавир и песник Бранислав Живановић.

На Петроварадинској тврђави уметници стварају већ 66 година. Како подсећа Боривој Попржан, председник удружења “Ликовни круг”, у осамдесетак атељеа су сликари, графичари, вајари, дизајнери, композитори, фотографи, керамичари, таписеристи. Има и костимографа, књижевника, рестауратора и конзерватора, уметника мултимедија, модног дизајна, пејзажиста, декоративних пластичара.

Више од 400 ових посвећеника уметности, истовремено и становника величанствене урбане хриди, оставило је велики ликовни траг током ових златних креативних шест и по деценија, и сви су у свом креативном склоништу стекли стваралачко признање, указује Попржан.
Како додаје, неколико генерација уметника са својим сарадницима, са преко 15.000 уметничких радова, заступљено је широм света у свим највећим центрима културе, музејима, институцијама, приватним збиркама.

Мало који град се, попут Новог Сада, како каже критичар Сава Степанов може похвалити уметничким амбијентом какав, још од педесетих година прошлог века, постоји на Петроварадинској тврђави. Од средине протеклог столећа па све до данас, дакле, већ више од шест деценија, на Тврђави над Дунавом функционише стална колонија новосадских уметника. Тада су  Јован Солдатовић, Бошко Петровић, Стеван Максимовић, Никола Граовац, Стеван Максимовић, Александар Лакић и други тада млади уметници, овде успоставили прве уметничке атеље и тако променили намену и изглед монументалног фортификационог објекта. Ту је отворено читаво мноштво атељеа који су отворени и спремни да приме намернике те да их уведу у зачудну атмосферу уметничких радионица. А у петроварадинским атељеима стваран је континуитет новосадске, војвођанске, српске, а једно време и југословенске савремене и модерне уметности.


Надреалистички снови Миће Михајловића

С посебним пијететом је у ову изложбу уврштен рад недавно преминулог сликара Милорада Миће Михајловића (1936-2018), једног од најстаријих „становника“ Тврђаве, уметника који је скоро читав свој препознатљив поетско-надреалистички опус остварио у тврђавском Ликовном кругу. Читав његов сликарски, типично надреалистички манир, био је посвећен надреалистичким сновима и слутњама те једној особеној опседнутости човеком и његовим усудом, наводи Степанов.


У новој, 22 поставци “Ликовног круга” која ће бити представљена у Еђшегу доминира сликарство, упркос, по речима Степанова сталној тенденцији уметника који су обухваћени сензибилитетом технолошке уметности да се уметничка слика „свргне“ са пиједестала. На овој изложби су презентовани, како наводи Степанов, радови из домена тзв. атељејске уметности, која настаје у уметничкој радионици а која сама за себе, поготово у контекстуалном окружењу какво пружа Петроварадинска тврђава са својим карактеристичним гениус лоци сензибилитетом, представља својеврсни агенс идеја, намера и најразличитијих уметничких промишљаља света и времена у коме живимо. Највише уметника приказује дела која су урађена у маниру њихових раније већ дефинисаних уметничких исказа. Ради се о подужем списку уметника различитих генерацијских припадности али уметника који у актуелном тренутку одиста остварују зрела остварења и домете, оцењује Степанов. На изложби су и прилози истакнутих фотографских уметника који се у времену дигиталне фотографије и њених колористичких потенцијала одлучују за црно-белу фотографску слику, у којој инсистирају на типично фотографској естетици и поетици снимљеног мотива.

Куриозитет изложбе представља гостовање двојице уметника Герхарда Флекача из Аустрије (цртежи) и Роула Шнајдера из Немачке (фотографије) који ће изложити радове настале током њиховог недавног резиденцијалног боравка у Новом Саду.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести