Установљена награда за музичко дело "Милан Младеновић" 

БЕОГРАД: Новооснована "Задужбина Милана Младеновића" додељиваће регионалну годишњу награду која ће носити име истакнутог музичара, песника, композитора и култног вође бенда Екатарина Велика, најавили су оснивачи Задужбине на данашњој конференцји за медије београдском кафеу Леила Рекордс. 
milan mladenovic
Фото: Youtube Printscreen/Time to Rock

Чланови Управног одбора Задужбине су музичари Миливоје Петровић, познатији као Мишко Плави, Зоран Костић - Цане и адвокат Ненад Миловановић. 
Адвокат Ненад Миловановић је напоменуо да је Задужбина основана на основу идеје која је потекла од мајке Милана Младеновића. 

"Она је у свом тестаменту оставила налог да се део имовине која је представљала њено наслеђе намени за хуманитарне и културне сврхе. Због тога смо заједно са Милановим пријатељима и поштоваоцима основали Задужбину "Милан Младеновић". Циљ нам је да активностима Задужбине подстакнемо уметничко стваралаштво у региону" казао је Миловановић и додао да ће се награда "Милан Младеновић" додељивати сваке године на дан Милановог рођења, 21. септембра за музичко дело од изузетне уметничке вредности

"Награда се састоји од повеље и новчаног износа од 2000 евра. За награду могу да конкуришу аутори са некадашњег југословенског простора, за дело објављено између 30. јуна претходне године и 30. јуна текуће године, без посебних жанровских ограничења" казао је Миловановић и најавио објављивање албума "Анџелс Брет" из 1994. године који је Милан снимио са Митром Суботићем Субом у Бразилу, као и реиздање компилације "Као да је било некад" из 2002. године на којем су познати музичари интерпретирали песме Екатарине Велике. 

Чланови првог жирија за доделу награде су музичари Зоран Костић Цане, Васил Хаџиманов и рок критичар и публициста Александар Жикић. 

Зоран Костић - Цане, лидер бенда Партибрејскерс каже да се награде неће додељивати пошто пото. 

"Водићемо рачуна да добитници награда буду у критеријуму који је Екатарина Велика задала својим постојањем. Куповаћемо иструменте неким даровитим клинцима који живе по неким забитима. Ако већ имају дар имаће и могућност да тај дар презентују свима" рекао је Цане. 

Џез пијаниста Васил Хаџиманов казао је да је идеја оснивања фондације промоција креативности код младих људи. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести