„Варијације” Дубравке Лазић у Галерији огранка САНУ

НОВИ САД: У Галерији огранка САНУ у Новом Саду, Пашићева 6, у 12 часова отвара се изложба фотографија “Варијације” Дубравке Лазић, редовног професора из уже области Фотографија и ванредног професора из уже области Филмологија новосадске Академије уметности.
i
Фото: Ilustracija

Изложбу ће отворити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и Босиљка Зиројевић Лечић, редовни професор Академије уметности.

Фотографска уметност је, по речима ауторке сублимација личног уметничког доживљаја, праксе, теоријског упоришта и интерпретирања њене форме и значаја. За сопствени уметнички израз полази од личне теме која има упориште у аутентичном искуству. Циклусом фотографија који излаже надовезује се на претходне и истражује појам игре/детета и личног доживљаја одређене теме али се овај пут усмерава на даљу интерпретацију свих оних пратећих елемената које карактришу уметничко дело.

- Оно што се на једној фотографији представља као сигнум, доживљава варијације кроз различите техничке интерпретаиције (фотограм, осликана фотографија, дигитално обрађена фотографија, аналогни принт и дигитални принт) и репродукује се као ново дело са другачијим естетким вредностима, али и са различитим позивима на тумачење (у суштини истог) знака- наводи Дубравка Лазић. - Моја ауторска игра се огледа кроз варијације на поједине фотографске сегмент који су у својој основи један исти елемент. Игра коју практикујем током креативног процеса (осликавање фотографија, размишљање о прерасподели фотографских/ликовних елемената унутар композиције, утицај различитих формата и техника на крајњи исход) је основа од које, као аутор, полазим. Теоретска размишљања о форми фотографског уметничког дела овде остају недоречена јер, као и код сваког кретивног процеса, тај део уметничког стварања остаје у сфери хипотетичког уместо емпиријског. У томе и јесте његова лепота.

Дубравка Лазић је дипломирала на Академији уметности у Новом Саду из уже уметничке области сликарство (1997), магистрирала на Факултету примењених уметности у Београду из уже уметничке области Фотографија (2000) и докторирала на Академији уметности у Новом Саду из уже научне области Филмологија (2013). Приредила је бројне самосталне и била учесник групних изложби у земљи и у иностранству. Аутор је уyбеника (Фотографија, Завод за издавање уџбеника) и књиге (Филм и фотографија неореализма, Академија уметности). Добитник је неколико награда.

Изложба ће трајати до 11. јуна.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести