Веома успешна турнеја Оркестра Опере СНП-а у Кини

НОВИ САД: Оркестар Опере Српског народног позоришта вратио се с прве турнеје по Кини, по свему веома успешне, која је обухватила наступе у шест градова: Јентају, Бинжоу, Цоучену, Веихаију, Љаоченгу и Хохоту, у тамошњим великим концертним дворанама.
orkestar
Фото: Promo

Под управом италијанског маестра Андреа Солинаса и са сопраном Евгенијом Јеремић као солисткињом, извођен је програм који је дефинисан у договору са организатором турнеје, а у питању су биле популарне композиције Чајковског, Хачатуријана, Гуноа, Штрауса, Калмана, као и арије из Вердијевих опера и Лехарове оперете „Јудита”.

Очигледно је да Кина кроз класичну музику жели да приближи својим грађанима европску културу. С друге стране, несумњиво је и интересовање публике за гостовање ансамбала с ових простора, без обзира на чињеницу да су улазнице, за наше прилике, веома скупе, од 50 до преко 110 евра, каже за „Дневник” управник СНП-а др Зоран Ђерић, додајући да су сале на практично сваком концерту оркестра нашег најстаријег националног театра биле пуне. Сама публика је, додаје Ђерић, била веома разнолика, од упућених поклоника класике до породица које су на концерт дошле са малом децом.

Иако су концерти трајали дуже од два сата, с паузом, пажња публике је била на изузетно високом нивоу, да би на бис, цела дворана устајала и аплаудирала. Након једног од наступа оркестар је враћан на сцену чак три пута, а, рецимо, градоначелник Хохота није крио задовољство, одушевљено тврдећи да у последњих десет година није чуо тако добар ансамбл. У питању је заиста велики комплимент, будући да у Wulanqiate Grand Theatre, како се дворана у којој је наш оркестар наступио званично зове, често долазе и филхармоније из целог света, будући да за то у Хохоту имају услове, и финансијске и све друге, наводи Ђерић.


Кустурица и Моника на кинеском

Током боравка у Кини српско-италијанској музичкој делегацији обезбеђен је смештај у врхунским хотелима, којима је једина „мана” било то што је међу хиљаду ТВ канала било готово немогуће пронаћи неки који није - на кинеском.

Али је зато једно вече даљински управљач одвео др Ђерића до филма „На Млечном путу” Емира Кустурице с Моником Белучи у главној улози. Наравно, био је синхронизован - на кинески.


Иначе, све концертне дворане, у којима је гостовао Оркестар Опере СНП-а, нове су, модерне архитектуре и изванредних акустичних особина. Чак су и инструменти који су стављени на располагање оркестру, попут харфе, осим што су врхунски - потпуно нови, готово некоришћени.

У сваком случају, одличан утисак, који је Оркестар Опере СНП-а оставио, отворио нам је врата за нека нова гостовања у Кини, па смо тако већ добили позив да наш Хор наступи на једном великом фестивалу, који ће тамо бити одржан у августу. Нажалост, термин је за нас мало незгодан па ће можда бити компликовано реализовати тај пут, али ћемо се свакако потрудити, закључује др Зоран Ђерић.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести