Виртуелна изложба археолошких истраживања римског града

ЋУПРИЈА: У Завичајном музеју "Хореум Марги Равно" у Ћуприји и централном парку овог града, данас је, захваљујући средствима Министарства задуженог за иновације и технолошки развој, у износу 1.368.750 динара, презентована виртуелна изложба археолошких истраживања римског града Хореум Марги.
arheologija
Фото: pixabay.com

Сврха пројекта је дуготрајно очување баштине, промоција, престављање и доступност културног наслеђа и стварање нових извора информација, а тиме и ширење корисничке популације и знања о локалитету античког града Хореум Марги, речено је на конференцији за медије у музеју.

"Виртуелна поставка од сада се може погледати на једниствен начин активирањем апликације за мобилне телефоне, на 15 места у граду", рекао је директор музеја Новак Новаковић.

Члан Општинског већа, задужен за културу, спорт и туризам Владимир Васиљевић је истакао да "општина ради на много већем и озбиљнијем пројекту, ревитализацији комплетног античког града Хорем Марги, и да очекује "да ће већ идуће године бити озбиљнији радови у том правцу".

Преставница Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, Маријана Божић, истакла је да "пројекат коинцидира са Стратегијом одрживог развоја региона за период 2011 - 2021. године, а има за циљ да широкој јавности промовише и популаризује богатство територије античког града Хореум Марги".

Новаковић је оценио и да је пројекат значајан што у великој мери популаризује културно наслеђе "кроз савремене медије и на један савремен начин".

"Допринеће да млађе генерације, којима је савремена технологија веома блиска, и којима све што није онлајн, што није електронски и што се не налази на мобилнима уређајима, није доступно", рекао је Новаковић.

Он је додао да ће кроз ову изложбу млади ући у срж постојања античког града, упознаће културно наслеђе из непосредног окружења али и стећи нова сазнања о римској култури и римском наслеђу Србије, добиће ширу перцепцију о томе како је сам град изгледао, где се проститрао, шта је све то римски град Хореум Марги имао и био тако значајан.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести