Виртуелно издање Мајске изложбе графике

БЕОГРАД: Мајска изложба графике која је током протеклих седам деценија постала стуб годишњих програма и препознатљиви симбол београдског Графичког колектива, овога пута постављена је виртуелно на веб страни ове институције.
t
Фото: pixabay.com

Први пут реализована 1952. године, постала је једна од најстаријих и најрелевантнијих годишњих изложби које се одржавају континуирано, а проширујући своје деловање ван оквира установе и локалног уметничког миљеа, постала је и најзначајнија смотра графике у ригиону.

“Конкурс је расписан овог фебруара, а по стандардима из протеклих деценија, били смо принуђени да га радикално променимо. Узрок је ванредно стање изазвано пандемијом корона вирса. Тако је ситуација са Ковидом 19 осујетила овај програм (после 68 година) и у ходу смо се прилагодили новим околностима; наш галеријски годишњи преглед графичке продукције преформулисан је у ново издање - виртуелну верзију Мајске изложбе 2020”, поручују из Колектива.

Они се надају да ће ова електронска верзија Мајске изложбе показати све особености медија и вредне доприносе различитих ауторских поетика, одржавајући њену медијску виталност и мисију значајног националног културног идентитета.

“Може се рећи, комуникација преко друштвених мрежа права је срећа, продужени облик живота у ванредним околностима, виртуелна форма која својим различитим тоновима рестартује осетљив психички систем, умножава проток електронских информација и подсећа на неговање хуманих, културних и флуидних комуникацијских форми, етичких и естетских вредности на којој Графички колектив деценијама базира свој живот”, кажу из организације.

Како нас електронска комуникација умрежава и ван националних оквира, додају, концепција конкурса је отворена и позивањем уметника, излагача и чланова Графичког колектива, пријатеља “Куће из иностранства”.

“Њиховим учешћем оснажена је овогодишња Мајска изложба графика, а њен комуникацијски код и електронски импулси професионалних гласова и визуелних форми утемељују идеју о великом интернационалном уметничком братству”, наводе организатори.

Из разумљивих разлога, Мајска изложба графике 2020. није селектирана нити се на овом отвореном конкурсу додељује награда Велики печат, а учествује 170 аутора (од којих су 42 из иностранства и региона) са 320 радова.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести