"Вог": Изложба Галерије Матице српске међу најбољим

ПАРИЗ: Најпрестижнији светски модни часопис "Вог" у свом француском издању уврстио је изложбу "Сава Шумановић и тајна под куполом" Галерије Матице српске, која је одржана од 17. маја до 31. августа у Културном центру Србије у Паризу, међу пет најбољих изложби у Паризу током јула месеца.
pariz pixabay
Фото: pixabay.com

Више од 2.500 посетилаца имало је прилику да упозна део опуса Саве Шумановића, који се односи на осликавање једног од стубаца у познатом париском ресторану "La Coupole" на Монпарнасу 1927. године.

Поред припремних скица за стуб са представама четири женске фигуре, које се данас налазе у приватном власништву, на изложби су биле приказане и историјске фотографије ресторана „La Coupole” из тридесетих година 20. века, реплика ступца и избор слика Саве Шумановића из колекције Галерије Матице српске.

Саставни део изложбе је и филм "Четири каријатиде" Игора Антића, уметника који живи и ради у Паризу.

Антић је видео-рад о Сави Шумановићу засновао на представама за стуб у „La Coupole”, али и на анализи Шумановићевог целокупног стваралаштва које се чува и излаже у Србији.

Филм тежи да укрштањем приказа амбијената Париза и Шида, као и ликовних дела Саве Шумановића насталих у ове две средине, представи сликарев двојезични уметнички свет и употпуни наша сазнања о његовом делу, док музика за филм, композиторке Александре Вребалов, доприноси пунијем доживљају Шумановићевог свеукупног стваралаштва.

Ауторка изложбе је др Тијана Палковљевић Бугарски, музејски саветник.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести