Вукосављевић: Добра сарадња Србије и Кине у области културе

БЕОГРАД: Сарадња музеја Србије и Кине добар је пример повезивања две земље и требало би га применити и на друге установе културе у области стваралаштва, рекао је данас министар културе и информисања Владан Вукосављевић након састанка са делегацијом Националног музеја те земље. 
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević  foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Министар се са делегацијом састао поводом изложбе "Древни кинески академици-званичници: сликарство и живот", која ће гостовати у Народном музеју у Београду у децембру 2018. године. Вукосављевић је рекао да ће та изложба допринети разноврснијој културној понуди у Србији и подсетио да је у последње две године имао успешне састанке са министром културе Кине Луом Шугангом. 

На тим састанцима, пренео је министар, договорена је интензивнија сарадња две земље у области културе, а реализација изложбе један је од резултата тих договора. Како је саопштено, Вукосављевић је Кинезима пренео жељу министарства и Народног музеја да у Београду буде представљена изложба кинеске бронзе, уз оцену да би таква изложба наишла на значајан ођек код публике у Србији и читавом региону. 

Он је, такође, подсетио да ће крајем септембра ове године бити отворен 

Српски културни центар, који ће значајно допринети представљању српске културе, а уједно и зближавању два народа. министар је нагласио да ће то бити место које ће значајно допринети представљању српске културе, а уједно и зближавању два народа.

Представници кинеске делегације изразили су наду да ће изложбе из Србије које буду гостовале у Кини наићи на интересовање публике и поручили да је изложба која ће бити представљена у београдском музеју важан пројекат за сарадњу две земље. Састанку је присуствовала и директорка Народног музеја у Београду Бојана Борић Брешковић са сарадницима.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести