Вукосављевић писао званичницима Унеска због Високих Дечана

БЕОГРАД: Министар културе и информисања Владан Вукосављевић обратио се писмом највишим званичницима Унеска поводом незаконитих радова на путу у непосредној близини заштићене зоне манастира Високи Дечани, који су недавно настављени упркос прекиду условљеном реакцијом међународне заједнице укључујући и Унеска, саопштили су из Минстарства.
visoki decani
Фото: Youtube Printscreen

У писму генералној директорки Одри Азуле, заменику директора за културу Ернесту Отонеу и директорки Унесковог Светског центра за наслеђе Мехтилд Реслер министар наводи наводи да се пут гради у заштићеној зони манастира уписаног у Листу светске културне баштине, као и у Листу угрожене светске културне баштине, те се, како указује, додатно нарушава већ угрожена сигурност тог споменике српске културе из 14. века од непроцењивог значаја за светско културно наслеђе.

Пренамена локалног сеоског пута у дужини од 10 километара у прометан друмски пут проузроковаће драстично повећање саобраћаја, што подразумева повећање вибрација, загађења и буке, што ће додатно угрозити заштиту манастира, која се већ суочава са бројним проблемима, упозорио је министар.

Познато је, што је и у ранијим обраћањима Министарства Унеску апострофирано, да је Европска унија финансирала изградњу друмског пута северно од Дечана у дужини од 17 километара, што, између осталог, говори у прилог чињеници да је изградња пута тик поред манастира уписаног у Листу светске културне баштине непотребан и штетан акт, наводи се у писму.

Министар Вукосављевић на крају свог писма позива надлежне да реагују сходно наведеним чињеницама, а у складу са принципима заштите објекта културног наслеђа, који је део Унескове Листе угрожене светске културне баштине (2006), заснованим на међународним конвенцијама, а посебно на Конвенцији о заштити светске културне и природне баштине и другим релевантним препорукама.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести