За 80 пројеката 53 милиона динара из покрајинске касе

У Музеју савремене уметности Војводине покрајински секретар за културу, информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић доделила је уговоре институцијама, организацијама и фирмама чији су подухвати подржани на јавном конкурсу за суфинансирање пројеката из области филмске уметности, односно визуелне уметности и мултимедије.
muzej savremene umetnosti1
Фото: Youtube Printscreen/RTV

 Одобрено је тачно 80 пројеката за које је опредељено укупно 53 милиона динара.

– Комисије су имале тежак задатак да уваже све релевантне актере у савременом стваралаштву и одаберу најбоље од најбољих. И подржани су заиста сјајни пројекти који ће бити достојни репрезенти Војводине, од краткометражних и дугометражних филмова шароликих тема, историјских, савремених, све до мјузикла, затим фестивала седме уметности, па ликовних колонија, изложби и видео радионица. Упркос отежаним условима, листом је исказана креативност, а ми смо ту као механизам који помаже да се та креативност и оваплоти – рекла је Драгана Милошевић.

За филмску уметности укупно је на конкурсу опредељено 45 милиона динара, а највећи износ, 10 милиона динара, одборен је за реализацију играно-документарног остварења „Драва се не предаје” редитеља Николе Лоренцина о херојској посади краљевског речног ратног брода „Драва”, која је већином страдала у неравноправној борби са немачком авијацијом у Априлском рату 1941: од 87 чланова посаде преживело их је само десет. Подржани су такође и мјузикл „Чудесна година” у режији Петра Пашића (4,5 милиона), телевизијска серија „Пупин” (два милиона), дугометражно играно остварење „Салигиа” Петра Ристовског (два милиона), документарно-играни „Милица Томић” (милион динара), док је за документарце „Мирослав Чангаловић: Век доајена опере” издвојено пет милиона динара, а „Војвођански културни штрапацирунг” два милиона. Фестивал европског филма Палић и Равно село филм фестивал могу да рачунају на по четири милиона динара, док је за „Видеомедеју”, Међународни фестивал ратног филма и Карловци филм фестивал опредељено по 500.000 динара.

На плану визуелне уметности и мултимедије подржана су 54 пројекта са укупно 8 милиона динара. Највише, 500.000 динара опредељено је за 40. Интернационални симпозијум скулптуре у теракоти - Терра 2021, док је 350.000 динара добило удружење „Нови Сад омладинска престоница - ОПЕНС” за пројекат „Пословице - ванвременске мудрости”. На финснсијску ињекцију покрајинске адмнистрације моћи ће да рачунају и Салон уметности Панчева (200.000), Стална ретроспективна изложба слика Милана Коњовића „Степенице ка небу” у његовој сомборској галерији (200.000), изложба „Платно живота” Војвођанског ликовног круга (200.000), Тиска академија акварела (200.000), Девета ликовна колонија „Здравко Мандић” у Новим Козарцима (100.000), Ликовна колонија „Делиблатски песак” (100.000), 26. Ликовна колонија „На путевима Саве Шумановића” у Шиду (100.000). 

– Често су издвојена средства недовољна, поготово када је филмска уметност у питању. Али се сваке године трудимо да она буду све већа и у наредном периоду се може очекивати још снажнија подршка Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама читавом уметничком стваралаштву – поручила је Драгана Милошевић.          

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести