Завршен 26. фестивал Видеомедеја: „Сфинга” Пињи Ваљи за најбољи видео

Проглашењем победника, у недељу увече је завршен 26. интернационални фестивал нових медија  „Видеомедеја”, који је одржан овог викенда у Културној станици „Свилара”.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Награде је додељивао интернационални жири 26. „Видеомедеје”, који су чинили Пиотр Крајењски из Пољске, Тања Вујасиновић из Хрватске и Саболч Толнаи из Србије. Награду „Сфинга„ за најбољи видео освојила је Пиња Ваља за остварење „To Make a Film Just to Meet Vera” (Финска).

„Вишеслојно експериментално остварење које се поиграва жанровима документарног и играног филма и кућног видеа. Пиња Ваља маестрално конструише важну личну и универзалну поруку, кроз оригиналну нарацију разапету између снова из детињства и имиџа селебрити културе. Дело приказује напор обликовања индивидуалног идентитета одрасле особе, а истовремено оставља гледаоце у стању двосмислености, суочавајући их и са истином и са фикцијом„, наводи жири за ово остварење.

Похвалу је добио видео „Loop” Пабла Поледрија из Шпаније, за који је речено да је „интелигентна игра са универзалним мотивом понављања, луп-а и терора представљена у духовитој и јасној форми анимираног филма„. Жири је такође похвалио и уметника Филипа Улмана из Холандије, за остварење „What Dying Feels Like„, наводећи да је то „емотивно дирљив филм који се бави узнемирујућим питањем о аутентичности постојања између живота и симулације”.

Награда Богданка Познановић за најбољи медијски пројекат додељена је Горану Деспотовском за „Plank”, уз образложење да је то „снажна али суптилна интерактивна форма с прецизним концептом која адресира универзалну тему суспензије између живота и смрти„.

Похвалу за медијски пројекат добио је Зоран Насковски за „Untitled/2 IW Test „, који је „спектакуларна инсталација која нас, кроз коришћење found footage материјала легендарних рок догађаја, упућује на рефлексију комплексних културних и политичких односа базираних како на глобалним емоцијама, тако и на драматичним сукобима који раздвајају савремене заједнице„.

- Фестивал „Видеомедеја” је окупио радове познатих уметника из преко 20 земаља, а међу њима су, како домаћи тако и светски познати ствараоци видео уметности. На 26. „Видеомедеји„ је у оквиру програма приказано 40 уметничких радова у форми видеа, филма, анимације, медијских инсталација и интерактивних пројеката из различитих крајева света. Програм су уредили Ивана Сремчевић Матијевић, Жељко Мандић и Срђан Радаковић. На конкурс је стигло око 1000 радова из читавог света а уврштено је до четири одсто у фестивалски програм - подсећа организатор овог фестивала Удружење „Видеомедеја„.  

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести