Завршен традиционални Белоцрквански карневал

У недељу је завршен традиционални Белоцрквански карневал на којем је приказано низ изложби различитог садржаја, позоришних и плесних продукција, анимација, наступа уличних свирача, промоција књига, филмских пројекција, концерата хорске, инструменталне, yез и вокалне солистичке музике.
д
Фото: Dnevnik.rs

Већ трећи пут заредом, на манифестацији је учествовао и тенор Никола Давид, који је реситалом приређеним у Народном музеју, уз клавирску сарадњу Љубице Грујић започео и обележавање 25 -годишњице свог уметничког рада.

Покренута на оперској и концертној сцени Новог Сада, у ком се школовао, а потом настављена у многим градовима Немачке, Давидова двоиподеценијска каријера данас у првом реду обухвата, после завршених јеврејских студија у Потсдаму, његове различите активности као кантора у Минхену и Штутгарту и асистента на Универзитету Еслинген, али садржи и још врло живу и посвећену концертну делатност. Као и прошле године, Никола Давид је с великим узбуђењем и емотивношћу отворио концерт у свом  родном граду, и овог пута подсетивши своје поштоваоце на њихову суграђанку, велику оперску уметницу Меланију Бугариновић, чије име и заслуге с поносом проноси, као један од првих стипендиста Фонда „Меланија Бугариновић“.

Музицирао је онако каквог га знамо и памтимо: узнесено, унесено, веома доживљено и дикцијски јасно (без обзира ради ли се о италијанском, немачком или руском језику), пленећи високом осећајношћу и пластичношћу сваке музичке мисли и фразе, и разуме се, лепотом свог, сада већ зрелог, носивог и сочног, али и још увек, препознатљиво пријатног гласа. Његово одлично познавање певачких техника, правилне акцентуације речи, као и избалансираности с клавирском деоницом коју је зналачки, и с великим искуством рада с вокалним уметницима и познавања литературе изводила Љубица Грујић, Давидова дугогодишња сарадница, били су у функцији добро осмишљене драматуршке путање понуђеног програма и различитих карактеристика израза које је овај дуо представио током 14 тачака.

Никола Давид се с белоцркванском фестивалском публиком опростио, до скорог поновног сусрета, два  дана касније, на годишњем концерту градског хора „Белла Мусица“ (насловљеном као „Музика за сва времена“). С овим је хором, у препуној сали Центра за културу, певао композиције Јенка, Бајића и других српских аутора, али и чувене староградске и народне песме, као и популарне песме писане у њиховом препознатљивом духу.

Марија Адамов

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести