Завршени Мишићеви дани, плакете истакнутим појединцима

МИОНИЦА: Поводом завршетка манифестације 25. "Мишићеви дани" у Културном центру општине Мионица синоћ је одржана свечана академија на којој су истакнутим појединцима додељене плакете.
misicevi dani
Фото: Танјуг/видео

Плакета са грбом општине додељена је министарки за државну управу и локалну самоуправу Марији Обрадовић, министарки културе и информисања Маји Гојковић, у чије име је признање примио шеф њеног кабинета Бранислав Маричић, и директору Безбедносно-информативне агенције Братиславу Гашићу.

Обрадовић је рекла да ће плакета општине Мионица заузимати почасно место у њеном кабинету.

"Имам доста гостију у кабинету, и странаца и треба да чују причу о Живојину Мишићу, о тој снази, пркосу, љубави о држави...о свему томе ћу им са поносом причати", рекла је Обрадовић.

Навела је да о Живојину Мишићу знамо доста и да је све то, након сто година, славно и узвишено, али да морамо да се сетимо и страшне цене коју је српски народ платио за победу у Првом светском рату.

Навела је и да историја није ту само да је славимо, већ да научимо нешто и да нам славна дела буду путоказ и водич кроз данашња, како каже, тешка времена.

"Ако смо нешто могли да научимо од Живојина Мишића то је да нема места страху и да, ма колика сила се дигла против нас, против наше отаџбине, можемо да победимо ослањајући се на своју снагу и на оно што је најважније - слогу", рекла је Обрадовић.

Истакла је да садашња влада и председник Србије Александар Вучић воде битку за права Срба на КиМ, за српско огњиште на Космету.

"Немамо права да се одрекнемо ниједног педља српске земље који су наши преци ослободили. Србија данас више није слаба, као раније. Неће се извињавати, неће се склањати са пута ма колико моћни били они који су нам препречили пут", истакла је Обрадовић и додала:"Предаја никада није била и никада неће бити опција за нас. Живела Мионица, живела Србија".

Гашић је рекао да је војвода Живојин Мишић оставио дубок траг у нашој историји.

"Његову доктрину и ми данас, као политичари, фунционери и руководиоци можемо да искористимо за вођење наше прелепе Србије", рекао је Гашић.

Он је навео да су изазови данас као и пре сто година.

"Боримо се, заједно са нашим председником Александром Вучићем, да рат никада не буде, али се и бринемо за наш народ. Боримо се јако да сав наш живаљ у нашој јужној покрајини, Косову и Метохији, сачувамо", рекао је Гашић и додао да су притисци јаки, пре свега према председнику Вучићу.

Велике Златне плакете с ликом Живојина Мишића додељене су припадницима Војске Србије за заслуге у области војне науке и доктрине, стваралаштва, командовања и руковођења, поштовања етичких норми и давања личног примера у извршавању задатака, као и другим заслужним грађанима.

Тако су Златну плакету добили и пуковник доктор Мирјана Миленковић која је начелник Центра за мировне операције оперативне управе Генералштаба Војске Србије и пуковник Владан Парезановић, први у рангу 64. класе генералштабног усавршавања Школе националне одбране Универзитета одбране.

Председник општине Мионица Бобан Јанковић рекао је да је славни војвода Живојин Мишић заувек задужио Мионицу и Србију, као и слободољубиву Европу.

"Версајски мир којим је завршен Први светски рат рођен је из храбре борбе Мишића и наших славних предака. Мала Мионица, мала Србија и њени сељаци јунаци утицали су на токове светске историје и развој цивилизације", рекао је Јанковић.

Најавио је да ће у част Колубарске битке бити саграђена спомен кућа у којој ће ђаци из Србије и региона, као и туристи из целог света учити о чојству и јунаштву српских јунака.

"Величанство и јунаштво Мишића и српских војника нас обавезују да се поклонимо њиховим сенима. Наша је дужност да стално славимо њихово јунаштво и жртве и да им сваке године одамо почаст јер су без калуклација одлучили да својим животима изборе нашу слободу", додао је Јанковић.

Осим 25 година манифестације "Мишићеви дани" која слави чојство, јунаштво и спрску традицију, Мионица ове године још један јубилеј - 100 година од смрти војводе Живојина Мишића који је недалеко одатле на реци Рибници преузео команду над Првом армијом и повео српску војску у велику победу у Колубарској бици.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести